Tres Tombs: tradició o patiment animal?

La Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i la PAS diuen la seva sobre la festivitat, que se celebra aquest cap de setmana

Sant Cugat celebra Tres Tombs aquest diumenge / Foto: Localpres

Societat

Publicat el 17/gen/20 per Sergio Morales

Els seguidors de la tradicional rua dels Tres Tombs i els animalistes contraposen un any més el seu punt de vista quant a la celebració d'aquesta cavalcada, en la qual desfilen desenes de cavalls que carreguen carros i carrosses del passat rural de Sant Cugat. Des de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat s'assegura que la normativa se segueix al peu de la lletra i que els carros que carreguen els cavalls no pesen perquè estan carregats de palla. A més, subratllen que els animals estan controlats constantment per veterinaris. Malgrat les explicacions, la Plataforma Animalista Sant Cugat (PAS) apunta que els cavalls, ases i ponis sí que pateixen.

En un comunicat, l'entitat animalista posa el focus en el recorregut per carrers asfaltats, que asseguren que pot provocar en els animals 'sobrecàrrega al sistema ossi i greus problemes als tendons'. També alerta de l'estrès que el soroll i la multitud els hi pot causar, així com el malestar per l'ús d'elements com brides amb filet i mos, aclucalls (un sistema per reduir la visió dels cavalls), esperons i fustes.

La secretària de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Rosa Díaz, ha defensat al 'Sant Cugat a fons' la tradició: 'S'ha fet tota la vida i no ha passat mai res, ara sembla que li busquin tres peus al gat', ha lamentat. I ha afegit que 'els animals estan bé, estan molt més cuidats que moltes persones'. Díaz ha exposat que des de l'organització disposen de tots els controls i que se segueix el protocol.

Sobre la continuïtat de la tradició, l'Ajuntament no hi veu inconvenient. El regidor de Benestar Animal, Francesc Carol, ha explicat que Tres Tombs 'continuarà perquè es compleixen uns mínims' quant a la cura dels cavalls. Carol ha recordat alguns punts clau perquè això sigui així: que les brides no siguin de càstig, que l'animal pugui descansar i que no arrosseguin carros massa pesats. 'En el 90% dels casos es compleixen' els requisits, ha assegurat.

Malgrat que la comissió i el consistori subratllen les garanties per al benestar dels cavalls, la PAS es manté vigilant i assistirà a la rua 'per garantir que, com a mínim, es compleixen aquests estàndards'. En tot cas, l'entitat demanarà a l'Ajuntament que creï una comissió de treball amb etòlegs i veterinaris, activistes i membres de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat per tal que es redactin protocols 'menys ambigus, més ambiciosos i d'obligat compliment' en pro dels animals. Segons ha explicat una de les membres de la plataforma, Marta Guàrdia, es tracta d'una tradició que 's'hauria de revisar a fons' i, tot i les explicacions, veuen 'difícil' que es garanteixi que els animals no pateixen.

El col·lectiu reconeix el valor de les tradicions, però considera que 'mai no poden ser una excusa per deixar que una situació injusta, d'explotació i patiment es perpetuï'. L'entitat confia que el futur de la festivitat sigui fidel al seu origen: 'celebrar el sant protector dels animals'.




DECLARACIONS

Rosa Díaz

Està controlat per la veterinària i nosaltres també en tenim cura. S'ha fet tota la vida i no ha passat mai res, ara sembla que li busquin els tres peus al gat. Tenim tots els controls, complim el protocol i no ha de passar res.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Marta Guàrdia

Aquesta rua els genera estrès físic i emocional. Inclús amb els protocols que s'apliquen per primera vegada aquest any i encara que hi hagi un veterinari, creiem que serà complicat garantir la seguretat, unes garanties a les desenes d'animals que hi haurà.

Your browser doesn’t support HTML5 audio