Sant Cugat ja és punt de recollida de l'ONG Labdoo per donar una segona vida a portàtils en desús
A l'Ambiteca es rebran a partir d'ara portàtils, se'n farà el sanejament i l'enviament a escoles d'arreu del món
Publicat el 19/des/19 per Martí González
Sant Cugat ha reactivat la col·laboració amb l'ONG Labdoo, que recull ordinadors portàtils i tauletes en desús i els posa a disposició d'escoles i centres necessitats d'arreu del món. L'Ambiteca, un espai que prioritza la reutilització i el reciclatge dels residus, ja és un 'hub' de l'entitat on es recullen ordinadors a partir d'aquest dijous, se'n fa el sanejament i es gestiona l'enviament a escoles i centres sense recursos d'arreu del món.
Labdoo és una xarxa social humanitària que comunica persones, empreses, escoles i punts de recollida. A través d'una web i de forma totalment transparent i col·laborativa, es dona una segona vida a portàtils i tauletes antigues. Es pot seguir tot el procés i tothom hi pot col·laborar registrant-s'hi. Tal com han explicat les cofundadores de Labdoo i responsables del projecte a Sant Cugat, Elena Parpal i Montse Vivero, es calcula que cada any es llencen uns 500 milions d'ordinadors que poden servir per millorar l'educació en centres d'arreu del món. L'objectiu de l'entitat és educar en la solidaritat i, al mateix temps, també reduir la petjada mediambiental. De fet, el material recollit, etiquetat i sanejat s'envia mitjançant viatgers particulars que aprofiten els seus desplaçaments.
A l'Ambiteca, a més, s'hi faran tallers de reparació i sanejament, on persones voluntàries podran aprendre directament a esborrar les dades i instal·lar un sistema operatiu lliure i preparat per ser reutilitzat. Des de l'Ajuntament, tant la regidora d'Educació, Pilar Gorina, com el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, han fet una crida a empreses, centres, entitats i ciutadania a donar els seus portàtils en desús. Tots dos, a més, han destacat la mirada de l'Ambiteca per a una millor gestió dels residus.
Des de la seva creació, Labdoo ha portat més 14.500 ordinadors a prop de 1.600 escoles de 133 països diferents. Es calcula que se n'han beneficiat més de 500.000 estudiants i que s'han estalviat més de 300.000 quilos de diòxid de carboni (CO2).
L'Ajuntament dona així compliment a una moció original d'ERC-MES que es va aprovar per unanimitat al ple de desembre de 2017.
DECLARACIONS
Elena Parpal
Hi ha 500 milions d'ordinadors que es llencen cada any que volem reaprofitar i reutilitzar. És un projecte sostenible, transparent i lliure de CO2. Aquell portàtil que tenim a l'armari és or per a aquelles escoles que no tenen recursos.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Montse Vivero
Els nens poden ajudar altres nens. No només portant el seu ordinador, sinó també sanejant-lo i també amb viatges a altres parts del món. No hi ha satisfacció més gran que donar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pilar Gorina
El projecte Labdoo és una ONG que reaprofita ordinadors i tauletes que han quedat desfasades però que se'n pot donar una segona vida. Fem una crida per a què hi participi la ciutadania en general, però també centres educatius, biblioteques i entitats del municipi.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
José Gallardo
No és un lloc de residus, sinó que és un lloc on s'aprèn a reutilitzar. Fem una crida a tots els santcugatencs per a què portin els seus ordinadors. Aquí també es fan tallers de reparació i es dona una altra visió de què és un residu.
Your browser doesn’t support HTML5 audio