El termini per pagar el tribut metropolità, a punt d'acabar

Cugat Mèdia recull tot el que has de saber del tribut metropolità

El pagament del tribut s'ha d'efectuar aquest dilluns com a molt tard / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 13/des/19 per Redacció

El termini perquè els santcugatencs paguin el seu tribut metropolità acaba dilluns vinent, 16 de desembre. Acaba així un període que va començar a mitjans d'octubre i que ha generat divergències entre la ciutadania. L'impost ha suscitat accions com una recollida de signatures o la creació d'una entitat.

Des de l'equip de govern es recorda que es tracta d'un tribut no municipal, però que s'ha acordat amb l'AMB, a més que implica beneficis per als ciutadans. Des de Junts per Sant Cugat, però, es reitera que té errors tècnics i aposta per recuperar el contenciós administratiu que volia presentar l'anterior govern. De fet, el grup de Junts a l'AMB ha presentat al·legacions per estudiar altres models com a base de càlcul i reformular l'impost.

En una entrevista a Cugat Mèdia, el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, recordava que els diners que Sant Cugat aporta a l'AMB tornen a la ciutat en forma de serveis i inversions. 'El ciutadà ha d'estar molt tranquil', ha explicat a Cugat Mèdia, perquè 'rep entre un 105 i un 110% del que aporta'.

EL TRIBUT METROPOLITÀ: PREGUNTES I RESPOSTES
Per a què serveix el tribut metropolità?
Aquest tribut financia les actuacions necessàries per millorar infraestructures, connectivitat, mobilitat i funcionalitat del territori. En l'àmbit de l'espai públic, contribueix a la gestió i el manteniment d'espais naturals, com la Serra de Collserola i la xarxa de 51 parcs metropolitans. En matèria de mobilitat, l'impost 'fa possible un transport públic de qualitat i una mobilitat més sostenible'.

Des de l'AMB s'està treballant, asseguren, per assumir les competències en els serveis d'autobusos de la 2a corona i poder millorar la connexió amb altres transports: metro, FGC, rodalies i TRAM. També estan mirant d'implementar el sistema de tarifació social per beneficiar col·lectius com la gent gran i les persones amb discapacitat. L'impost també contribueix al manteniment i la conservació de les rondes de Barcelona.

Per què Sant Cugat i la resta de municipis de la segona corona han de pagar-lo a partir d'ara?
La creació de la tarifa plana metropolitana implica que tots els ciutadans hagin de contribuir econòmicament per finançar els serveis públics. Amb l'equiparació de tots els municipis metropolitans amb el cobrament d'aquest impost, es treballarà també en les mateixes prestacions de serveis públics, en especial de transport. Des de 1992 es cobra aquest tribut a tots els ciutadans de la 1a corona metropolitana, que formaven l'antiga Entitat Metropolitana del Transport (EMT).

Com es calcula i qui l'ha de pagar?
La base imposable és el valor cadastral de cada bé immoble, que fixa el ministeri d'Hisenda i és diferent del que figura a l'escriptura o al que ha pagat el comprador. La quota íntegra s'obté multiplicant aquest valor cadastral pel tipus impositiu. Si el bé immoble gaudeix de bonificacions i reduccions, aquestes es resten de la quota íntegra. Els habitatges que siguin primera residència i no superin els 45.389,47 euros de valor cadastral en queden exempts.

L'han de pagar tots els ciutadans dels 36 municipis metropolitans que siguin titulars d'un bé immoble amb concessió administrativa sobre el mateix immoble o sobre els serveis públics a què estiguin afectes, amb dret real de superfície, amb dret real d'usdefruit i amb dret de propietat. En total, s'espera recaptar des de Sant Cugat 4,2 milions d'euros.

Quan i com s'ha de pagar?
A Sant Cugat el tribut es va començar a girar l'octubre passat i el termini és fins al dia 16 de desembre. El pagament del tribut és anual segons l'any natural i es pot fer a través de les entitats bancàries, ja sigui físicament a l'oficina amb les dades del document o bé mitjançant la banca en línia, o al portal de l'AMB del tribut metropolità amb una targeta de crèdit.

Al web tributmetropolita.amb.cat es pot consultar tota la informació, així com preguntar altres dubtes a informaciotributaria@amb.cat i al telèfon 93 506 97 56.