L'aigua pública de París, referent per a Sant Cugat

Representants polítics de París, Ripollet i Terrassa expliquen les experiències personals del municipi sobre la municipalització del servei de l'aigua


  • Comparteix:

La conferència s'ha celebrat al Cafè Auditori / Foto: Cugat Mèdia

La conferència s'ha celebrat al Cafè Auditori / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat continua amb el punt de mira posat en la municipalització de l'aigua i s'ha emmirallat en les experiències de París, Terrassa i Ripollet. La conferència 'Cap a la municipalització de l'aigua' aquest divendres al Cafè Auditori ha comptat amb la presència de l'extinenta d'alcaldia de París i responsable de la municipalització de l'aigua, Anne Le Strat, la tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Ripollet, Pilar Castillejo; i el director de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, Marc Cadevall. Tot plegat en un acte presentat per la tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente.

Amb la voluntat de posar el tema de la municipalització de l'aigua al centre de la taula, Sant Cugat ha convidat representants polítics de París, Terrassa i Ripollet per buscar referències sobre els processos i les dificultats.

L'aigua pública de París, referent per Sant Cugat
La conferència ha arrencat amb la intervenció de la francesa Anne Le Strat per explicar l'experiència de París per aconseguir municipalitzar el servei de l'aigua. La gestió d'aquest servei estava en mans de tres operadors privats: un cobria la distribució, l'altre s'encarregava de la producció i el tercer de la facturació.

I així va ser durant 25 anys, fins que el govern de París s'adona que 'el municipi no tenia cap control' sobre la gestió de l'aigua i que el servei tenia 'opacitats, mancances d'estratègia i d'eficàcia'. Així doncs, el govern de París decideix que és hora de 'reprendre' la gestió de l'aigua i 'demostrar que era possible tenir un únic operador' a la ciutat. El 2010 es crea Eau de Paris (Aigua de París) que, com ha assegurat Le Strat, es va trobar amb tres murs: una manca d'informació, pressions polítiques i de delegats sindicals amb interessos privats, i obstacles jurídics.

Han passat gairebé 10 anys i l'extinenta parisenca ha valorat l''èxit' d'haver 'demostrat que la gestió pública de l'aigua era possible' i ha remarcat que, ara, 'és més eficaç i eficient'. Abans d'acabar, Anne Le Strat ha volgut recordar que aquest procés ha de comptar amb una 'voluntat política molt forta'.

Referents al Vallès Occidental: Terrassa i Ripollet
Ripollet es troba enmig del procés per municipalitzar l'aigua i Pilar Castillejo ha volgut remarcar que existeixen 'paral·lelismes' amb Sant Cugat com, per exemple, que també tenien un contracte amb Sorea que s'ha allargat durant 50 anys. La tinenta d'alcaldia de Ripollet ha assegurat que, un cop finalitza aquest contracte, el municipi 'té dret a decidir' com es vol gestionar el servei a partir d'aleshores. Castillejo preveu que Ripollet disposarà d'una 'gestió 100% pública' el 2021.

Qui ja ha finalitzat aquest procés és Terrassa. El representant de la ciutat egarenca en aquesta conferència, Marc Cadevall, ha destacat que els seus referents eren París i Valladolid. Cadevall ha reconegut que l'Ajuntament de Terrassa es va topar amb 'obstacles jurídics', igual que a París i a Ripollet, i que el més important és que existeixi 'una voluntat política' per fer realitat la municipalització de l'aigua.

La municipalització de l'aigua a Sant Cugat
Actualment, la gestió del servei de l'aigua a la ciutat està en mans de Sorea. L'Ajuntament està estudiant la remunicipalització de l'aigua i fins que aquest pas no finalitzi, Sorea manté la gestió del servei. Això sí, la decisió s'ha de prendre en menys de dos anys, ja que és el màxim en què l'empresa pot mantenir la gestió sense una nova licitació. Així, la tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Lourdes Llorente, ha recordat que la municipalització de l'aigua és un 'objectiu polític' a Sant Cugat però que requereix anàlisis, preparacions i informes abans de fer-ho realitat.


Lourdes Llorente

Municipalitzar l'aigua és un objectiu polític però que requereix una anàlisi de la situació rigorosa i una preparació de tots els temes. I, fonamentalment, un informe que digui quina de les maneres de gestionar aquest servei públic és la més eficient per a la ciutadania.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.