Sant Cugat acull mig any una família colombiana amenaçada per un conflicte mediambiental
L'Ajuntament referma així el compromís com a ciutat defensora dels drets humans
Moment de la recepció que s'ha fet a Milena Flórez, al centre, a l'esquerra de l'alcaldessa, Mireia Ingla / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 14/nov/19 per Mar Castro
Sant Cugat acull durant sis mesos l'activista colombiana Milena Flórez i la seva família amenaçada per un conflicte mediambiental al riu Cauca, al departament d'Antioquia, a uns 170 quilòmetres de Medellín. És la primera vegada que la ciutat té l'oportunitat d'acollir no només una defensora dels drets humans sinó també els seus fills, que durant aquest temps estan escolaritzats a centres educatius santcugatencs. D'aquesta manera, l'Ajuntament referma el seu compromís amb el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, aquest cop amb una aportació de 12.000 euros, a través d'un conveni amb la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.
L'objectiu és acollir durant un temps activistes amenaçats i oferir-los una atenció integral mitjançant un programa psicosocial, formatiu i d'incidència i l'acompanyament i seguiment al retorn de la seva estada. En aquest programa també hi col·labora la Secretaria d'Igualtat i Migracions de la Generalitat, i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat n'és l'entitat gestora del projecte.
Els defensors acollits, la Milena Flórez i el seu company, es van triar mitjançant una convocatòria de candidats, a proposta de diverses entitats i ONGs. En el marc d'aquest programa van arribar a la ciutat el passat setembre sota l'acompanyament de Mujeres Pa'lante.
L'activista, que a Sant Cugat viu en un pis d'acollida, farà activitats de difusió a la ciutat, xerrades als instituts i conferències obertes a la ciutadania amb la voluntat que la seva causa, contra les empreses hidroelèctriques, sigui coneguda i, en la mesura del possible, es pugui revertir la situació que ja fa 10 anys que pateixen.
Moviment Ríos Vivos
Milena Flórez forma part del moviment Ríos Vivos, que engloba 15 organitzacions socials de la zona, que lluita contra el projecte Hidroelèctric Ituango i altres iniciatives minerenergètiques que compten amb finançament de grans entitats financeres i asseguradores espanyoles i canadenques. Els defensors dels drets humans asseguren que aquests programes destrueixen la flora i la fauna de la zona, bàsica per al desenvolupament social i econòmic d'aquest indret. A més, alerten que actualment hi ha 300.000 damnificats, que pateixen constants desplaçaments forçosos, a més, de milers de desapareguts i sis líders socials assassinats.
Una situació que la mateixa Flórez ha denunciat públicament durant la recepció que aquest dijous al matí li ha fet l'Ajuntament a la sala de plens. Flórez critica que no es va comptar amb la seva comunitat per fer el projecte i demana que 'qualsevol empresa que vulgui invertir en aquest tipus d'instal·lacions s'asseguri que es protegeix el territori'.
L'alcaldessa, Mireia Ingla, considera que és indispensable que les administracions més pròximes s'impliquin en aquest tipus de causes, 'perquè a l'hora de defensar els drets humans hem de donar exemple des de la base i tenir la capacitat de reaccionar i liderar projectes com aquest així com fer pedagogia', ha afegit Ingla.
DECLARACIONS
Milena Flórez
No es va comptar amb nosaltres per fer el projecte i volem que qualsevol empresa que vulgui invertir en aquest tipus d'instal·lacions s'asseguri que es protegeix el territori.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Mireia Ingla
És indispensable que les administracions més pròximes s'impliquin en aquest tipus de causes. Perquè a l'hora de defensar el drets humans hem de donar exemple des de la base i tenir la capacitat de reaccionar i liderar projectes com aquest així com fer pedagogia.
Your browser doesn’t support HTML5 audio