Neix Asfarest, una associació de famílies per millorar les condicions de la gent gran
Les actuacions de l'entitat se centren, de moment, en la Residència pública Santa Rosa
Monika Blasco, Cristina Rioja i Joanna Barazas, membres de la junta d'Asfarest / Font: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 2/nov/19 per Anabel Piñar / Pau Vázquez
Sota el nom d'Asfarest d'Associació de Familiars de la Residència de Sant Cugat, una nova entitat ha nascut a la ciutat de la mà d'algunes famílies dels residents per millorar les seves condicions dins el centre. L'activitat se centra, de moment, només dins la Residència de Santa Rosa, l'única pública que de moment existeix. L'objectiu d'Asfarest és corregir les mancances en l'assistència cap a 68 persones que hi viuen i les 30 del centre de dia i millorar altres aspectes de les seves vides com el lleure i l'alimentació.
Escolta-ho
L'entitat és molt jove, va néixer aquest març i actualment estan en tràmits amb l'Ajuntament per configurar-se i poder formar part de les associacions amb dret a rebre una subvenció. De moment, la logística de l'entitat recau en Monika Blasco, Cristina Rioja i Joanna Barazas, membres de la junta d'Asfarest. Una organització que compta amb l'ajuda dels familiars implicats en l'associació, que aporten el seu gra de sorra per poder seguir endavant. Tot i això, l'entitat reconeix que necessiten mitjans econòmics per poder donar una cobertura més àmplia i millorar les condicions dels residents.
Com a nota positiva, l'associació va aconseguir que s'incorporés una gericultora més al torn de nit, que es va sumar a les dues que ja hi havia. Una plaça, però, que Mutuam, l'empresa que gestiona la residència, ha anunciat que no pot assumir i que obrirà un concurs públic.
Una gericultora per cada 10 residents
La principal mancança és la falta de personal, com ha explicat Asfarest. La residència té una ràtio d'una gericultora per cada 10 persones ingressades a qui ha de donar menjar i cuidar de la seva higiene. Això provoca que aquestes persones grans passin molta estona soles i que les seves necessitats no puguin ser ateses. Una altra de les mancances era la falta d'unes dietes personalitzades al menjador. No es tenia en compte, per tant, a persones amb problemàtiques com diabetis o intolerància a la lactosa.
L'entitat considera que la ràtio d'una residència pública amb 68 places per a una ciutat de més de 90.000 habitants és insuficient. Tal com ha explicat Blasco, moltes famílies 'després de 4 anys d'espera es veuen obligades a portar els seus pares o avis a una residència privada fent un esforç sobrehumà'. En aquest sentit, l'entitat ha reclamat més places o centres per reduir el temps d'espera de les llistes i ha lamentat que finalment la Generalitat no tirés endavant la segona residència pública a la ciutat.
Asfarest ha habilitat un correu electrònic, asfarestsantcugat@gmail.com, perquè tota aquella persona interessada a contactar amb l'entitat pugui fer-ho.
DECLARACIONS
Joanna Barazas
La principal mancança és la falta de personal. Tenim un ràtio de 10 persones per cada gericultura. Tenim pacients de grau tres, que és el sever.
Your browser doesn’t support HTML5 audio