El termini perquè La Xesca desallotgi l'edifici okupat pel seu propi peu acaba aquest divendres

Si el col·lectiu no marxa, un jutge haurà de decidir quan s'efectua el desallotjament

La Xesca es troba als baixos de l'edifici de la cantonada de l'avinguda Cerdanyola amb el carrer de Borrell / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 9/oct/19 per Sergio Morales

La Xesca ha de desallotjar pel seu propi peu l'edifici okupat al número 66 de l'avinguda de Cerdanyola a tot estirar aquest divendres. Segons fonts municipals, una vegada entregat aquest dimecres el decret d'alcaldia que conté aquesta ordre, els ocupants de l'immoble tenen 48 hores per marxar. Si això no passa l'Ajuntament portarà el decret a instàncies judicials i serà el jutge qui determini una data perquè el casal jove abandoni l'edifici, si cal, amb la intervenció de la policia judicial.

La Xesca utilitza des de fa més de tres anys els baixos de l'edifici per dur a terme les seves activitats. Per tant, l'espai no està ocupat permanentment.

En un principi s'havia dit que el desallotjament havia de ser 48 hores després que se signés el decret (per tant, aquest dimecres). Fonts municipals han matisat que el compte enrere no comença fins que no es fa entrega del document als ocupants. Per tant, la data límit perquè els membres de La Xesca marxin de l'immoble és aquest divendres.

Seguretat i okupació
Al decret d'alcaldia, l'Ajuntament ordenava 'el necessari desallotjament de La Xesca per raons de seguretat'. El consistori assegura al document que s'han incomplert 'requisits de seguretat' com, per exemple, l'apuntalament integral de l'edifici. Tot plegat està sustentat per un informe tècnic municipal que explica que l'estabilitat estructural de l'immoble, propietat de Solvia, està 'compromesa'.

Des de La Xesca s'ha negat la versió municipal. Asseguren que sempre s'ha garantit la seguretat a l'immoble i que, fins i tot, han fet algun apuntalament a l'edifici. El col·lectiu jove creu que l'argument de la seguretat és només una excusa per passar per damunt del debat polític que hi ha al voltant de l'okupació com a resposta a l'especulació.

En aquest sentit, qualifica la decisió de l'equip de govern d''espectacle' i de circ, on l'única cosa que troben a faltar, asseguren, és la creació d'espais d'oci alternatiu, de formació, d'autogestió i d'empoderament juvenil per davant dels bancs i empreses immobiliàries responsables de desallotjaments i l'especulació.

Solvia ha declinat fer declaracions sobre la situació.

El posicionament de la CUP
La CUP-PC, un dels grups municipals que configuren l'equip de govern, assenyala Solvia com la responsable de la seva 'degradació'. En aquest sentit, asseguren que 'la desídia' de la propietat ha fet que l'Ajuntament es vegi obligat a actuar d'ofici per a no comprometre la seguretat de les persones que hi fan ús i, per tant, 'fer-se càrrec de les conseqüències de l'especulació immobiliària a la qual Solvia ha estat jugant durant tots aquests anys'.

La formació, que ara forma part del tripartit del govern local, qualifica de 'mala notícia per al barri i la ciutat' la pèrdua d'un espai autogestionat impulsor de moltes iniciatives per al jovent i per al veïnat. De fet, argumenten que La Xesca és 'una alternativa possible al sistema capitalista i als valors hegemònics que aquest imposa' i aposta per la mobilització i la lluita activa del jovent.

Tres anys d'okupació
A finals d'agost de 2016 el col·lectiu de joves La Xesca okupava els baixos del número 66 de l'avinguda de Cerdanyola. Ja en aquell moment el govern municipal advertia dels problemes estructurals de l'edifici. Malgrat tot plegat, el desallotjament mai no s'ha produït.

Recentment, La Xesca va celebrar el seu tercer aniversari amb la reivindicació de mantenir-se a l'espai.