El 30% dels visitants de Collserola creuen que la part santcugatenca està 'massificada'

És el parc natural més visitat de Catalunya, amb prop de cinc milions de visitant durant el 2018

Mentre que a Barcelona hi predominen els 'runners', a Sant Cugat les pràctiques esportives són més diverses / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 17/set/19 per Roger Cuartielles

El Parc Natural de la Serra de Collserola va comptabilitzar 4.725.000 visitants durant l'any passat, xifra que situa aquesta zona com la més transitada de Catalunya. És una dada que s'extreu d'un estudi d'afluència fet per l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INFEC) a petició del parc, i que en la seva segona fase ha analitzat l'afluència de visitants en els termes municipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Barcelona. L'estudi també reflecteix que un 30% dels visitants de Collserola consideren que la part santcugatenca del parc està massificada.

'Des del punt de vista de gestió d'espais es considera que un 30% de massificació ja comença a ser una dada preocupant', ha reflexionat a Cugat Mèdia la doctora i professora del INFEC, Estela Inés Farías, que és qui ha liderat l'estudi. L'experta també ha explicat que en el conjunt del parc la percepció de massificació és d'un 24%.

Per usos, Farías destaca que, mentre a la zona barcelonina del parc hi predomina la figura del 'runner', a Sant Cugat les pràctiques esportives són més diverses com, per exemple, l'ús de bicicletes BTT. Una qüestió que genera conflictivitat entre alguns usuaris ja que, segons l'estudi, un 24% de les persones enquestades posa de relleu certs conflictes en relació amb l'ús de bicicletes de muntanya al parc.

Els usuaris de BTT, els més conscienciats de l'impacte mediambiental a Collserola
De fet, l'estudi també indica que els usuaris de BTT són els més conscients de l'impacte medioambiental que la seva pràctica esportiva pot tenir en el parc. Concretament, un 25% dels que utilitzen bicicleta de muntanya consideren que poden malmetre l'indret. Una percepció que contrasta, diu Farías, amb la que tenen els que hi van a fer senderisme o altres activitats excursionistes: només un 10% dels excursionistes creu que alguns dels seus comportaments poden perjudicar l'àrea.

En aquest sentit, l'experta opina que la percepció dels usuaris de BTT pot ser positiva de cara a futures regulacions: 'Si un 25% és conscient que la seva pràctica pot fer mal a l'indret, vol dir que també seran més receptius a l'hora d'entomar possibles regulacions'. L'estudi va ser posterior a la nova ordenança de circulació de bicicletes pel parc que va entrar en vigor al gener.

Tot i així, els usuaris de BTT no són la majoria de visitants. Segons l'estudi, un 44% va a Collserola a caminar, mentre que els que usen la bicicleta són el 35%. El que hi van a córrer representen un 13%, i el 8% restant hi fa altres activitats recreatives com recollir bolets.

La tercera fase de l'estudi es desenvoluparà durant aquest 2019 en què s'acabaran d'estudiar la resta de municipis que conformen el territori del parc.


DECLARACIONS

Estela Inés Farías

Es considera que la massificació és un problema quan supera el 30%. En algunes zones de Sant Cugat la percepció frega aquesta xifra. Per tant, compte perquè això es pot complicar més.

Your browser doesn’t support HTML5 audio