Set famílies santcugatenques participen en un projecte per reduir la seva petjada de carboni
Les famílies participants / Foto: SLA
SocietatPublicat el 8/jul/19 per Albert Prat
Set famílies santcugatenques participen al pilot del projecte europeu Sustainable Lifestyles Accelerator (SLA), dedicat a impulsar el canvi en la vida diària dels ciutadans de cara a reduir la seva petjada de carboni. Els participants s'han sotmès primer a una enquesta per avaluar l'impacte ecològic del seu estil de vida i han rebut pautes per minimitzar-lo. Una experiència que ha servit, sobretot, per prendre consciència de les emissions que generen totes i cadascuna de les accions del dia a dia.
Escolta-ho
Així ho ha explicat a 'El Pou', la secció de ciència i tecnologia que Cugat.cat produeix per a la Xarxa, Ignasi Bonet, un dels participants, que ha admès que no s'havia plantejat amb tanta profunditat la incidència que podien tenir petits gestos de la vida quotidiana en les emissions de CO2. El programa funciona mitjançant un document electrònic que les famílies omplen amb trajectes, menjar i activitats. 'És una enquesta molt exhaustiva, no és només quantes hores tens el llum encès, quantes rentadores fas, sinó que també pregunten quin tipus d'oci fas, si vas molt al cinema o al teatre...', ha assenyalat.
Cadascuna d'elles té assignat una quantitat de CO2 emès i tot plegat s'afegeix una puntuació final que, com ha explicat l'impulsor del projecte a Catalunya, Torsten Massek, oscil·la entre les cinc i les 20 tonelades a l'any. El projecte serveix per conscienciar, però l'objectiu últim és tenir incidència directa en el dia a dia dels ciutadans i, després d'aquest projecte pilot, s'ampliarà després d'estiu a 100 famílies més amb la vista posada a arribar fins a 10.000 en els propers anys.
Tot plegat, per intentar ajustar el nostre estil de vida als objectius contra el canvi climàtic, que volen limitar l'augment de temperatura de la terra a un grau i mig d'aquí a l'any 2050.
DECLARACIONS
Torsten Massek
Aquest projecte pretén treballar el '1.5 degree lifestyle', que es refereix als acords de París i la necessitat de limitar l'escalfament global a un grau i mig per evitar greus conseqüències.
Your browser doesn’t support HTML5 audio