Pessarrodona ja és Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
L'autora, al centre, abans de rebre el premi / Foto: ACN
SocietatPublicat el 3/jun/19 per S González / M González / Acn
El 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que atorga Òmnium Cultural, ha recaigut aquest dilluns en la santcugatenca Marta Pessarrodona. La poetessa, assagista, crítica literària, traductora i narradora santcugatenca ha rebut aquest dilluns el guardó, lliurat per Òmnium Cultural des de 1969, al Palau de la Música, dotat amb 20.000 euros. Amb l'absència del president d'Òmnium present en la vetllada, Pessarrodona ha tingut paraules no només per a Jordi Cuixart, sinó també per una interminable llista de figures de la literatura catalana que van des de la seva admirada Mercè Rodoreda fins, -'encara l'estimo'- el santcugatenc Gabriel Ferrater.
L'empremta local també ha estat present amb un record en el discurs al Pare Miquel Batllori, a qui li deu l'honor, com ell, d'haver viscut sempre 'a prop de les biblioteques'. Una trobada, a la qual ha assistit l'alcaldessa en funcions de Sant Cugat, Carmela Fortuny.
Pessarrodona, que relleva l'escriptor barceloní Quim Monzó, és la sisena dona en guanyar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes dels 51 premiats, i la catorzena poeta. El jurat ha remarcat que Pessarrodona és una escriptora polifacètica i que ha jugat sempre a favor de la cultura, la catalana i l'europea, amb la qual 'ha travat un diàleg continuat'. La defineixen com una poeta d'una 'llarga i sòlida i central trajectòria' en les lletres catalanes.
Marta Pessarrodona
Nascuda el 1941 a Terrassa, Marta Pessarrodona ha estat lectora d'espanyol a la Universitat de Nottingham i ha coordinat la Comissió Internacional per a la Difusió de la Cultura Catalana, que forma part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Té diversos treballs sobre Virginia Woolf i el grup de Bloomsbury, i ha traduït Susan Sontag, Doris Lessing, Erica Jong, Simone de Beauvoir i Marguerite Duras. El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi, el 2007 va publicar-se una antologia de la seva obra poètica i el 2010 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Literatura. La seva ciutat natal, Terrassa, la va distingir el 2013 amb la Medalla d'Honor de la Ciutat. També ha investigat sobre l'exili republicà a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat.
La santcugatenca, que té una biblioteca a Mira-sol amb el seu nom, va ser objecte d'homenatge per Sant Jordi amb una marató poètica en què va participar la directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca. El mitja públic també va abordar la seva vida i obra amb una entrevista al programa 'Converses consentides'.
?? "De petita jo llegia en català. Sempre, recordo, o gairebé sempre, jo demanava per Reis: “vull una cuineta”, i tenia la cuineta. O “vull uns patins”, i tenia patins. Però sempre la meva mare ho acompanyava amb novel·les de Folch i Torres, perquè li havien agradat molt de jove" pic.twitter.com/aS77MtceHX
— Òmnium Cultural (@omnium) June 3, 2019
DECLARACIONS
Marta Pessarrodona
Aquest honor d'avui, els asseguro que em fa fer professió de fe en la modèstia.
Your browser doesn’t support HTML5 audio