Darrer pas per renovar el pla especial de protecció del Parc Natural de Collserola

Després de l'aprovació provisional, només falta que la Generalitat aprovi definitivament el pla a través del Parlament

Societat

Publicat el 6/mai/19 per M González / A González

Últim tràmit perquè el parc natural de la serra de Collersola tingui nou pla especial de protecció del medi natural (PEPNat). El Consell Metropolità ha aprovat provisionalment el document, que ha de substituir l'anterior pla especial de 1987, i que entre aquest any i el vinent la Generalitat n'ha de fer l'aprovació definitiva.

Objectius
- Preservació i millora de l'espai natural. Es millorarà la connectivitat, es conservaran elements de valors ecològic, amb el control de les pertorbacions i el foment de l'economia verda.
- Valorització dels recursos naturals. El nou pla es basa en la corresponsabilitat i cogestió amb els propietaris dels terrenys de titularitat privada.
- Infraestructures i serveis. Es minimitzarà l'ocupació i la fragmentació d'espais lliures i l'efecte barrera que provoquen infraestructures com carreteres i línies ferroviàries.
- Espai funcional. Es crearà un espai de transició entre les zones naturals i urbanes, a les parts externes del parc, on s'hi concentraran les activitats.
- Ús públic. Es definirà una xarxa bàsica per a l'ús públic per fomentar el parc com a espai de salut, benestar i coneixement.
- Patrimoni construït. No s'admetran noves edificacions i s'apostarà pel manteniment i la millora del patrimoni arquitectònic, històric i cultural ja existent, amb un catàleg de masies i un inventari del patrimoni cultural.

Canvis que comporta el nou pla
- S'identifiquen determinats espais que requereixen un tractament diferenciat des d'un punt de vista ambiental.
- Els espais lliures s'incrementen en una superfície equiparable a més de 700 camps de futbol.
- Es redueix el sòl destinat a infraestructures viàries i equipaments en més de 400 hectàrees.
- S'estableix una qualificació específica per al sistema hidrogràfic format pels principals rius i torrents.
- Es potencien les activitats agropecuàries que afegeixen valor al parc, basades en el desenvolupament d'una economia verda.
- Es defineix un nou model d'ús públic i social constituït per potenciar un lleure responsable que no malmeti els valors naturals del parc.

Procés participatiu
El pla aprovat provisionalment s'ha enriquit gràcies a un procés participatiu desenvolupat al llarg de cinc mesos amb 16 sessions presencials amb 449 participants que han fet prop de 600 aportacions, enquestes i consultes a través d'Internet i consultes tècniques, a més d'unes 250 al·legacions i 36 informes sectorials.

Les principals modificacions fetes després d'aquest procés, són el reforç del seguiment dels indicadors ambientals per mesurar la riquesa i diversitat d'hàbitats, la millora de la connectivitat i l'evolució dels efectes del canvi climàtic, entre d'altres. També es perfecciona la regulació de les construccions agràries, s'amplien els documents que haurà d'impulsar l'òrgan gestor, com per exemple un pla de connectivitat i directrius del paisatge. A més, es revisen els criteris de l'inventari del patrimoni cultural i s'hi incorporen més de 100 nous elements i es matisen els criteris per a l'assignació d'usos al catàleg de masies.