Del paper a escala real, l'objectiu de 35 estudiants de l'ESTAV per a un projecte al Delta de l'Ebre
Publicat el 2/mai/19 per Clara Bardají
'Apatacoja' es prepara per fer realitat un projecte que han preparat durant aquest curs. Són un grup de 35 estudiants locals i internacionals de cinquè any d'Arquitectura de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i el seu projecte es durà a terme aquest juliol al Delta de l'Ebre on coexisteixen dues entitats: l'ONG SEO BirdLife i la cooperativa de cultiu d'arròs ecològic Riet Vell. L'objectiu, millorar l'habitabilitat dels voluntaris que hi treballen amb una proposta arquitectònica sostenible i ecològica. Una iniciativa que, avui en dia es troba en paper i que, a partir del juliol, es construirà a escala real i amb cost zero.
El grup d''Apatacoja' es crea a l'inici de curs quan comencen amb el plantejament inicial del projecte, l'estudi de les necessitats de les entitats i les patologies que patia l'edificació en concret. En aquest segon tram, ja concreten els detalls finals i necessaris per poder construir a escala real. Adrià de Luna Llopis, de l'equip de comunicació d''Apatacoja', ha explicat a Cugat.cat que es tracta d'un 'projecte autogestionat' i que per a ells, 'acostumats a fer projectes i que es quedin al paper', poder dur-ne un a la realitat és una 'oportunitat'. De Luna també ha volgut destacar el fet que aquesta és una iniciativa que no s'acostuma a fer a altres universitats i, per això, se senten 'afortunats'.
El projecte d''Apatacoja' es farà realitat durant les tres primeres setmanes de juliol. En tres torns d'uns dotze estudiants, el grup es traslladarà fins al Delta de l'Ebre. Amb pressupost zero i materials cedits per empreses i reciclant excedents de projectes anteriors, milloraran els actuals habitatges dels voluntaris. A més, com un dels objectius d'aquesta proposta és l''eficiència', De Luna ha explicat que s'instal·laran en una de les naus de les entitats. També, 'Apatacoja' organitza activitats a la mateixa universitat per recaptar diners que els ajudi cobrir els últims detalls del projecte així com la seva estada a la zona.
DECLARACIONS
Adrià de Luna
Com a estudiants d'arquitectura estem acostumats a fer projectes i que es quedin al paper. En alguns arribes a més detall i a altres a menys, però mai hem acabat un projecte fins al punt de realitzar-lo a escala real. És una cosa que ens interessa molt com a estudiants, poder tenir l'oportunitat que se'ns brinda de poder fer una cosa així.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Adrià de Luna
És molt difícil per altres universitats poder fer un projecte així a escala real i es veu poc. Som afortunats de tenir una universitat on es proposa un projecte on s'actua a la vida real i ens deixa aprendre que un cop surts del paper també hi ha dificultats. Hem d'aprendre a sortir del pas.
Your browser doesn’t support HTML5 audio