[Entrevista] Javier Giraldo: 'El conflicte armat a Colòmbia anirà a pitjor en els propers anys'
Javier Giraldo, a l'acte de concessió / Foto: Unipau
SocietatPublicat el 13/mar/19 per Martí González
L'activista colombià Javier Giraldo és pessimista pel que fa a la solució del conflicte armat de Colòmbia. De fet, en una entrevista a Cugat.cat ha afirmat que 'anirà a pitjor' en els propers anys i que 's'aguditzarà' el problema militar, ja que l'actual govern 'no és amic de les solucions polítiques, sinó de les repressives'. Giraldo ha definit com 'decebedor' el procés de pau de Colòmbia ja que considera que 'no s'han tocat les arrels del conflicte', com el problema de la concentració de la propietat de la terra. El pare Javier Giraldo ha estat reconegut enguany, juntament amb la Comunidad de Paz de San José de Apartadó, amb el 51è Memorial Joan XXIII que concedeixen l'Institut Víctor Seix de Polemologia i la Universitat Internacional de la Pau (Unipau).
Escolta-ho
Què significa un premi com aquest per a vostè?
El premi va dirigit a la Comunidad de Paz de San José de Apartadó, una comunitat de camperols que porta 22 anys dient-li 'no' a la guerra d'una manera molt radical. S'han negat a fer servir armes i a conviure amb actors armats, ja siguin de l'Estat o de grups insurgents, a no col·laborar amb ells en cap aspecte. I per això ha estat molt perseguida, perquè sembla que l'Estat colombià no suporta gent que se surti d'aquest esquema de guerra. En aquests 22 anys, 314 persones de la comunitat i del seu entorn han estat assassinades. S'han comès més de 1.000 crims que són violacions molt greus dels drets humans. Jo l'he acompanyada des del seu inici, el 1997, hi passo temporades cada any i hi estic permanentment en contacte, representant-los a diversos organismes.
En aquests més de 20 anys que porta amb la comunitat, com ha canviat i com ha evolucionat el conflicte? En quin punt està?
El conflicte armat ha estat molt intens a Colòmbia en els últims 50 o 60 anys. Amb l'últim govern es va fer un procés de pau que va durar uns cinc anys. Jo hi vaig participar en una de les comissions i el vaig seguir de prop. Realment ha estat decebedor ja que, segons el meu parer, no s'han tocat les arrels del conflicte, de la guerra. Com per exemple el problema de l'enorme concentració de la propietat de la terra que, segons pensem els membres de la comissió històrica, és l'arrel principal del conflicte. Totes les solucions i reformes que s'han fet són molt superficials i, segons el meu parer, no només no solucionen el problema central, sinó que l'agreugen. Els camperols segueixen desprotegits, uns set milions s'han desplaçat a les ciutats en condicions molt precàries i han hagut de vendre les seves terres a empresaris. El procés de pau no ha aportat solució a això ni al problema polític, ni al de les víctimes. El Parlament s'ha encarregat d'anar degradant les institucions i comissions del procés.
Per tant, segons la seva experiència, què hauria de fer el govern per solucionar definitivament aquest conflicte?
Aquest és un govern de dretes i ha estat un enemic del procés de pau. L'inspirador del govern és l'expresident Uribe, pràcticament governa ell. I no són amics de solucions polítiques per al conflicte, sinó de solucions militars. Per tant, en aquests propers anys no es pot esperar cap solució a les arrels del conflicte. S'ha de solucionar amb mesures de diàleg, mesures polítiques i econòmiques, reformes a fons. I a aquest govern no se li veu la voluntat de fer-ho, més aviat agreugen el problema militar amb una solució repressiva als moviments insurgents que encara existeixen i amb els quals no es vol dialogar. L'Exèrcit d'Alliberament Nacional i les mateixes FARC estan tornant a la guerra perquè no s'ha acomplert res de l'acord. Es preveu una agudització del conflicte en els propers anys, anirà a pitjor.