L'ambulància 5G del SEM, amb segell santcugatenc
Imatge de la presentació al MWC / Foto: Cugat.cat
SocietatPublicat el 28/feb/19 per Martí González / Acn
El 5G ha estat el gran protagonista de la 14a edició del Mobile World Congress (MWC) i la Generalitat ha aprofitat per presentar una prova pilot per incorporar aquesta tecnologia a les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). El doctor santcugatenc Xavier Jiménez, responsable clínic del projecte, ha explicat a Cugat.cat el que permetrà l'aplicació d'aquesta tecnologia: que els vehicles d'emergències rebin suport mèdic remot connectats directament amb l'especialista en temps real.
El SEM compta amb unes 430 ambulàncies a tot el territori, la majoria de les quals de suport vital bàsic i d'infermeria; és a dir, que van sense metge. El doctor Jiménez, que també és el responsable de Gestió del Coneixement i cap de formació del SEM, ha destacat que la tecnologia pot aportar un millor diagnòstic i un suport en determinats procediments. El santcugatenc, de fet, ha posat d'exemple d'aplicació l'assistència a parts que es produeixen a les ambulàncies, que ha xifrat en uns 600 anuals, a través d'un especialista des de la distància.
Tot i que la implantació del 5G no arribarà a Catalunya fins el 2021, el govern ha escollit el SEM per simular la seva aplicació pel seu alt nivell de tecnificació. Actualment, totes les ambulàncies del SEM, per exemple, estan geolocalitzades i compten amb sensors per controlar diversos paràmetres. Així, aquesta prova pilot, que començarà en poques setmanes i s'allargarà uns mesos amb dues ambulàncies equipades a la ciutat de Barcelona, servirà per demostrar si és viable i econòmicament rendible incorporar aquesta tecnologia arreu del territori, tal com ha explicat Xavier Jiménez.
Com funciona
L'ambulància connectada amb 5G és un vehicle dotat de multitecnologia i serveis de comunicació avançats que, sobre una xarxa 5G i amb una comunicació dedicada pot, per exemple, rebre suport remot en temps real i amb vídeo d'alta definició durant l'atenció al pacient dins l'ambulància o, en un futur, comunicar la unitat del SEM amb altres vehicles o infraestructures per obrir-se pas i guanyar temps en l'arribada a l'hospital.
La càmera interior enviarà una imatge en temps real i a través d'un suport tauleta que serà doble. D'una banda s'observarà l'aspecte del pacient dins la unitat del SEM i, de l'altra, la del monitor amb les constants vitals de l'afectat i l'electrocardiograma. Alhora, s'estableix conversa entre l'equip de l'ambulància i el metge, que donarà les indicacions per col·laborar en l'atenció al pacient.
L'ambulància també comptarà amb dues càmeres exteriors, una al davant i l'altre al darrere, que podran enregistrar imatges de l'exterior en situacions en què siguin rellevants, com en cas d'atemptat terrorista o d'accident de trànsit.
El MWC s'ha tancat amb 109.000 visitants.
DECLARACIONS
Xavier Jiménez
El metge des de la distància li pot veure la cara al malalt i, de forma objectiva, pot tenir un registre en temps real de totes les dades que ens ofereixen els equips d'electromedicina de l'ambulància. Això serveix per millorar el diagnòstic i donar suport a la realització de determinats procediments.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Xavier Jiménez
Tenim previst començar la prova amb malalts reals d'aquí tres o quatre setmanes, amb dues ambulàncies a Barcelona. En pocs mesos valorarem l'impacte i, si tot va bé, com ho podem implantar a tot Catalunya.
Your browser doesn’t support HTML5 audio