Una manera de promoure les carreres científico-tecnològiques entre les noies

La iniciativa treballa amb escoles santcugatenques com el Thau

Societat

Publicat el 8/mar/19 per Clara Bardají

Conscienciar sobre la importància que el desenvolupament del país es produeixi tant amb homes com amb dones és un dels objectius del projecte Inspira STEAM (les sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). Una iniciativa que es fa de la mà d'empreses com la tecnològica GFT i d'escoles com el Thau Sant Cugat. Amb el pas dels anys, la presència de dones a les aules de les carreres científic-tecnològiques és cada vegada menor. Per això, Inspira envia les seves mentores, que treballen en el món de les STEAM, a escoles de tot l'Estat espanyol amb la intenció de despertar entre les noies l'interès en aquests sectors i demostrar que homes i dones tenen la mateixa capacitat i dret per dedicar-s'hi.

Cugat.cat ha volgut conèixer de prop aquesta iniciativa. Alumnes de 6è de primària de l'escola Thau han participat durant una setmana en aquest projecte i, l'últim dia, han posat en pràctica el que han après amb una gimcana realitzada en grups mixtes. Ana Jiménez, professional de GFT, ha estat la mentora d'aquest curs. Jiménez assegura que aquest projecte fa 'reflexionar' els alumnes sobre les professions STEAM i sobre 'els estereotips de gènere que tenim a la societat i que fan que les nenes, quan arriben als 12-14 anys, deixin d'interessar-se per les ciències'. A més, la mentora defensa la importància que es faci en aquesta edat, ja que és quan 'encara es poden revertir els estereotips'. Si es fa més endavant, diu, 'potser ja les has perdut'.

Un canvi en la visió social dels nens que comença en ells mateixos. Per la Mar, estudiant del Thau, es tracta d'una iniciativa 'creativa'. La Ivet, també participant, ha après que no 'tots els científics importants han de ser nois, sinó que també ho poden ser les noies'. El Lucas creia que el fet 'que s'acceptin nois i no noies' era una cosa del 'passat i que ja s'havia superat', però s'ha adonat que no és així. Tots ells, han après alguna cosa que els servirà per al futur.

I aquest és precisament l'objectiu. La directora de l'escola, Mònica Santamaria, confirma que aquesta activitat ha permès els alumnes veure que 'siguis home o dona pots exercir i estudiar qualsevol professió', així com que 'la discriminació no és per un motiu real', sinó que és per 'un tema cultural'.

Inspira STEAM és un projecte pioner al País Basc i ja fa gairebé un any que està en marxa a Catalunya. A Sant Cugat, a més de l'escola Thau, també han acollit aquesta iniciativa l'escola Joan Maragall i Creanova.






DECLARACIONS

Ana Jiménez

Un programa com Inspira fa reflexionar als alumnes sobre les professions STEAM i sobre els estereotips de gènere que no ens adonem però en tenim a la societat i que fan que les nenes, quan arriben als 12-14 anys, deixin d'interessar-se per les ciències. És important que es faci en aquesta edat perquè encara pots revertir la situació.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mar, Lucas i Ivet

És molt creativa i pot ajudar als alumnes. / Que s'acceptin a nois i no a noies pensava que era una cosa del passat i que ja s'havia superat, ens hem adonat que no. / El projecte és sobre científics importants i no tots els científics importants han de ser nois sinó que també ho poden ser les noies.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mònica Santamaria

S'han adonat que independentment del gènere, siguis home o dona, pots exercir i estudiar qualsevol professió. El més important és que s'han adonat que la discriminació en aquest sentit no és per un motiu real, no hi ha un tema genètic que ens condicioni a les dones sinó que és més per un tema cultural.

Your browser doesn’t support HTML5 audio