El projecte 'Pesa i Pensa' ajuda a reduir el malbaratament alimentari a les escoles
Una iniciativa de Campos Estela, companyia amb arrels a Sant Cugat
El 'Pesa i Pensa' ensenya com reduir el malbaratament alimentari / Foto: Campos Estela
SocietatPublicat el 10/mar/19 per Clara Bardají
El projecte 'Pesa i Pensa', desenvolupat per l'empresa amb arrels a Sant Cugat Campos Estela, és un dels 133 projectes recollits al Pla d'acció de prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020). Posant el focus en els menjadors escolars, la iniciativa té l'objectiu de conscienciar els infants sobre la importància de no llençar el menjar. Segons la companyia, a Catalunya es llencen cada any 262.000 tones de menjar i, amb l'acció 'Pesa i Pensa', volen sensibilitzar els més petits per adoptar models sostenibles i ser més responsables a l'hora de consumir els aliments suficients perquè, al final de l'àpat, no sobri menjar.
Com funciona el 'Pesa i Pensa'?
Primer, els alumnes separen els residus orgànics que no es poden menjar (la pell del plàtan o els ossos de pollastre, per exemple) dels que sí es podrien haver menjat (un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar). Un cop separats i amb l'ajuda d'un monitor del menjador pesen els residus generats en relació als dinars servits. L'últim pas és registrar els resultats en unes gràfiques del menjar malbaratat.
L'acció 'Pesa i Pensa' es va posar en marxa amb una prova pilot entre el gener i el juny de 2014. A partir del segon mes els resultats van demostrar que s'havia reduït fins a un 35% el malbaratament alimentari. Ara, la campanya ha aconseguit una reducció del 70% als menjadors escolars que participen d'aquest projecte educatiu (a Catalunya són 31 escoles) amb els infants.