Arrenca el judici contra el 'procés' i l'1-O
Imatge d'arxiu de Raül Romeva entrant al Tribunal Suprem / Foto: ACN
SocietatPublicat el 12/feb/19 per Anna González / Acn
El Tribunal Suprem (TS) inicia aquest dimarts el judici per l'1-O, al qual estan citats com a acusats 12 exdirigents polítics, entre ells el santcugatenc Raül Romeva. Se'ls jutja per delictes com rebel·lió, sedició, malversació, desobediència i organització criminal. Així, aquest judici es convertirà en el més multitudinari que viu aquest tribunal, ja que aplegarà tres acusacions -Fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox- i vuit equips de defensa, a més de nombrosos testimonis. El Suprem emetrà totes les sessions en directe des del web del mateix tribunal, una decisió que es pren per primera vegada a la història de la màxima instància judicial espanyola.
Les fases del judici
Després de 15 mesos d'instrucció, el judici començarà amb la fase de qüestions prèvies, que previsiblement durarà entre un i dos dies. Serà el moment per a les parts d'exposar davant el tribunal qüestions relatives a la vulneració de drets fonamentals o causes per a la suspensió del judici. És previsible que les defenses s'esplaïn ja que durant tot el procés judicial han denunciat vulneracions de drets com el de la defensa, a un judici just o al jutge predeterminat per llei. És el moment també per tornar a demanar qüestions com per què no s'ha permès reservar la sala espai per a observadors internacionals. El tribunal pot resoldre en l'acte 'in voce' o esperar a resoldre en sentència.
Posteriorment, ja començaran a declarar els acusats i ho faran segons l'ordre que figura en l'escrit de la Fiscalia. Una vegada hagin declarat els 12 acusats serà el moment dels testimonis. El tribunal ha acceptat íntegrament els 256 testimonis que van proposar la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat (van proposar els mateixos).
En canvi, el tribunal ha rebutjat noms proposats per la defensa. Entre ells, ha declinat citar Carles Puigdemont, Marta Rovira, el rei Felip VI o bona part dels testimonis internacionals que es proposaven. En total, hauran de comparèixer al Suprem més de 500 testimonis, molts d'ells policies que demanen les acusacions i que van ser a Catalunya l'1-O. Després dels testimonis, declararan els pèrits i per últim es practicarà la prova documental.
A continuació les parts emetran les conclusions definitives i diran si mantenen la petició de penes o si, per contra, les modifiquen (a l'alça o a la baixa). El judici es tanca amb la fase d'informes, es dóna l'opció als acusats de pronunciar una última intervenció davant el tribunal i el cas queda vist per a sentència.
La previsió del tribunal és que el judici es pugui allargar tres mesos.
Actes de suport
Coincidint amb el primer dia de judici, es preveu que el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i el conseller santcugatenc, Damià Calvet, hi assisteixin per donar suport als 'presos polítics', així com representants de JxCat, ERC i la CUP, l'ANC i Òmnium Cultural.
També estan previstes diverses mobilitzacions a Catalunya aquest dimarts, com aturades al migdia als centres de treball. A Sant Cugat, entitats sobiranistes han convocat una concentració a dos quarts de vuit del vespre davant l'ajuntament. A més, dissabte hi haurà una manifestació a Barcelona. El 21 de febrer s'ha convocat vaga general i el 16 de març la mobilització es farà a Madrid.
A Sant Cugat aquest dimarts, hi ha convocades aturades al migdia, davant dels llocs de feina, i a dos quarts de vuit del vespre, davant l'ajuntament.