Més de mig miler de persones clamen contra el judici de l'1-O
Els assistents demanen 'unitat' als partits per seguir 'pressionant' l'Estat espanyol
Publicat el 1/feb/19 per Sergio Morales / Sílvia González
Sant Cugat ja posa la mirada en el 12 de febrer, data ja fixada per a l'inici del judici de l'1-O, i ho ha fet amb una manifestació pels carrers del centre de la ciutat. Més de mig miler de persones han fet costat als processats, entre ells el santcugatenc Raül Romeva, coincidint en el dia en què s'ha efectuat el trasllat dels 'presos polítics'. La manifestació ha arrencat a la plaça de la Vila i ha passat pel barri del Monestir i pel centre, fins arribar a la plaça de Lluís Millet, on els assistents han reclamat 'unitat' als partits polítics per 'posar contra les cordes' l'Estat espanyol.
Sota el lema 'No al judici de la vergonya. Sí a la República', la protesta ha estat organitzada per la Mesa per la República de Sant Cugat (de la qual formen part les entitats i partits independentistes). Representants d'aquestes entitats han lamentat que el judici al qual s'enfronten els processats per l'1-O és una 'farsa' i han reclamat l'acció d'Europa. De fet, a Barcelona la manifestació s'ha aplegat a les portes de la delegació de la Comissió Europea per fer arribar aquesta exigència.
'Cal seguir pressionant per fer front a la prepotència i autoritarisme' de l'Estat, ha etzibat el president d'Òmnium Cultural, Lluís Bonet. Des de l'ANC, Francesc Salvador ha anat més enllà: 'No acatarem cap sentència', ha dit. Des del CDR s'ha titllat el judici de 'farsa' i s'ha subratllat que no només es processen els polítics, sinó tothom qui va votar l'1-O.
Des dels partits polítics s'ha insistit en la importància de respectar el referèndum. Joan Puigdomènech (PDeCAT) ha posat en valor les més de 30.000 persones que van emetre un vot durant aquella jornada. Mireia Ingla (ERC) ha recordat especialment la figura de Raül Romeva i ha reclamat el seu alliberament. Núria Gibert (CUP) ha mostrat confiança en què 'l'Estat perdrà' aquest conflicte.
Els assistents, i també la representant de Primàries Sant Cugat Marga Codina, han reclamat als polítics 'unitat' per reclamar el dret a l'autodeterminació i per fer possible la República Catalana.
Més protestes
Al punt del migdia d'aquest divendres, l'Assemblea de servidors públics per a la defensa de les Institucions Catalanes (Adic) de Sant Cugat ha sortit a les portes de l'ajuntament per protestar contra el trasllat.
Hem sortit com cada divendres però avui en especial sabent que els nostres a cada minut s’allunyaven de més de nosaltres, però amb l’energia intacte i ferms. No defallirem igual que no ho feu vosaltres! Pdoeu ser a Madrid, però #noesteusols #NoEsteuSoles #usvolemlliures ???????? pic.twitter.com/b4lXxLkUlx
— adic_STCUGAT ?? (@adic_scv) 1 de febrero de 2019
A les portes del judici
El judici als líders independentistes començarà el 12 de febrer i s'allargarà tres mesos. Aquesta és la data assenyalada pel Tribunal Suprem (TS), presidit per Manuel Marchena, per iniciar les sessions. Després de dies d'especulacions amb la data, els magistrats han fixat l'inici per a aquest dia i el judici començarà amb les qüestions prèvies. Les sessions es repartiran entre dimarts, dimecres i dijous i està previst que s'allargui tres mesos. La defensa de Junqueras, el santcugatenc Romeva i Cuixart havien demanat al tribunal un marge de temps entre fixar la data i iniciar el judici (en el cas de Junqueras, demanava tres setmanes). Finalment, el tribunal deixarà un marge d'11 dies per garantir el dret a la defensa.
DECLARACIONS
F. Salvador / L. Bonet
No acatarem cap sentència. Cal anul·lar aquesta farsa. / No és fàcil doblegar un estat. Contra la prepotència, triomfarem.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Puigdomènech / Gibert / Ingla
Ens jutgen a tots. / Aquest estat queda acusat davant la història per autoritari. / En Raül ens recorda que cridem 'Visca la República!'.
Your browser doesn’t support HTML5 audio