Cinc coses que has de saber de la grip

La malaltia ja arriba a nivells d'epidèmia

Vacunar-se, únic tractament contra la grip / Foto: ACN

Societat

Publicat el 17/gen/19 per S González / A Prat / Acn

La grip ha arribat a nivells d'epidèmia a Catalunya, en situar-se en els 119 casos per 100.000 habitants. La barrera epidèmica està enguany en els 110 casos. Segons el departament de Salut, durant la segona setmana de l'any la taxa d'incidència del síndrome gripal ha estat més alta en els menors de cinc anys. La resta de grups d'edat també mostren un increment. Cugat t'acosta cinc consells per detectar aquesta malaltia infecciosa i actuar-hi. La Generalitat apunta que tres de cada quatre afectats no estaven vacunats i que aquesta fase s'allargarà uns dos mesos.

  • Què és la grip? És una malaltia infecciosa, provocada pel virus 'influenza' que produeix una malestar generalitzat amb diferents símptomes banals. Els símptomes són mal d'ossos, febre alta, mal de gola, tos, mocs o diarrea.

  • Què fer? Es recomana beure molt líquid, reposar i algun antitèrmic. En cas de febre alta, tos, mal el pit, expectoració i, sobretot si es tacta de nens, cal consultar amb un metge.

  • Com es transmet?
    A través de la saliva que surt quan tossim. També es pot contagiar per objectes. Atenció a si algú tus i es tapa la boca amb la mà i toca alguna cosa. L'objecte podria contagiar qui el toqui després.

  • Quins grups són especialment vulnerables? Persones que pateixen malalties debilitants o que estan baixes de defenses, com transplantants, persones que reben tractament de corticoides, embarassades, asmàtics, pacients amb problemes pulmonars...

  • Val la pena vacunar-se? Des de la perspectiva mèdica, l'únic tractament per evitar la grip és la vacuna. Com que és un virus que va mutant any a any s'ha de preveure i algun any el que passa és que no l'encertem del tot, entre cometes. I tot i així evita un 50% de les grips.

    Informació elaborada a partir de l'entrevista a la metgessa de família del CAP de Valldoreix Montse Gavagnach, amb motiu de l'inici de la campanya contra la grip.