Com circular amb patinet elèctric per Sant Cugat

Imatge d'una conductora de patinet elèctic / Foto: Cugat.cat

Societat

Publicat el 28/des/18 per Anna González

La presència de patinets elèctrics pels carrers de Sant Cugat cada vegada és més habitual. Davant aquesta proliferació, l'Ajuntament ha decidit regular el seu ús amb un decret a l'espera de l'aprovació de l'ordenança específica. La nova normativa estableix com i, sobretot, per on es pot circular al municipi amb vehicles de mobilitat personal (VMP). Així, queda prohibit moure's amb patinet elèctric per la calçada de qualsevol via del municipi on la velocitat permesa sigui superior als 30 quilòmetres per hora. A la resta, s'haurà de circular pels espais habilitats per a bicicletes, si existeixen, o en cas contrari per les voreres, i adequar la velocitat en funció del tipus de via.

Els diferents tipus de vehicles / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
Els diferents tipus de vehicles / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


'Per sort tenim una ciutat que orogràficament permetrà que aquests patinets puguin desplaçar-se, però han de fer-ho amb equilibri amb el ciutadà que va a peu', ha afirmat l'alcaldessa, Carmela Fortuny, durant una trobada amb periodistes. Fortuny ha explicat que aquesta normativa és una manera d''avançar-se' i 'preveure' a l'espera de l'ordenança definitiva.

S'autoritza la circulació dels VMP dels grups 'A' i 'B':

  • Exclusivament pels carrils-bici senyalitzats de les vies públiques on la velocitat sigui inferior a 30 km/h, sempre que el conductor tingui com a mínim 16 anys. Només hi podran circular els VMP classificats en el grup 'A' que puguin superar la velocitat de 15 km/hora. Es recomana l’ús de casc homologat.


  • Pels carrers de convivència a una velocitat màxim de 20 km/h, sempre que tinguin una amplada lliure de tres metres, i el VMP mantingui en tot moment una distància mínima d’1,5 metres respecte dels vianants i façanes. S’entén per amplada lliure l’espai no ocupat per terrasses, quioscos, casetes de fira o altra instal·lació similar, d’ús públic o privat. En qualsevol cas, el vianant tindrà sempre preferència de pas. El conductor haurà de tenir un mínim de 16 anys. Es recomana l’ús del casc homologat.


  • Per les voreres-bici senyalitzades, dels espais no motoritzats, voreres, parcs, jardins i zones verdes del municipi, a una velocitat màxima de 10 km/hora. El conductor haurà de tenir un mínim de 12 anys. Els menors d’aquesta edat hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta que en sigui responsable.


  • Amb caràcter general, per les voreres del municipi en aquelles vies públiques que no disposin ni de carril-bici ni de voreres-bici, a una velocitat màxima de 5 km/hora. El conductor haurà de tenir un mínim de 12 anys. Els menors d’aquesta edat hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta que en sigui responsable.


  • Altres obligacions
    Per poder circular és obligatori disposar de timbre, llums i elements reflectants homologats, al davant i al darrera, així com d’un sistema que permeti moderar la velocitat i aturar el moviment. A més, els conductors dels VMP hauran de mantenir, en tot moment, el domini del vehicle i la capacitat de control de l’espai pel qual circulen, amb la finalitat de preservar en tot moment, la seguretat pròpia i de tercers.

    També, la Policia Local pot suspendre la circulació dels VMP en les àrees de vianants per motius d’alta intensitat o aglomeració de circulació de persones i vehicles. Es considera que existeix intensitat o aglomeració quan els VMP no puguin mantenir una distància mínima d’1,5 m respecte de les persones i vehicles.

    L'incompliment d'aquestes normes podrà ser sancionat, com estableix l'Ordenança municipal de Convivència Ciutadana que regula els usos de vies i espais públics.


    DECLARACIONS

    Carmela Fortuny

    Per sort tenim una ciutat que orogràficament permetrà que aquests patinets puguin desplaçar-se, però han de fer-ho amb equilibri amb el ciutadà que va a peu.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio