Endesa retira una línia elèctrica de més de dos quilòmetres del Parc Natural de Collserola


  • Comparteix:

La companyia elèctrica Endesa continua amb el pla acordat amb el Parc Natural de Collserola per 'racionalitzar' la xarxa aèria d'alta, mitjana i baixa tensió de la zona i reduir, d'aquesta manera, el risc d'incendi i de col·lisió d'aus de grans dimensions. El terme municipal de Sant Cugat, de fet, ha acollit aquest dijous la darrera gran actuació, amb la retirada de 18 torres metàl·liques, gairebé 13 quilòmetres de cable i 108 aïlladors de mitjana tensió.

Els treballs s'han dut a terme en dues fases per la complicada orografia del terreny. En primer lloc, es van tirar a terra les torres i setmanes després s'ha procedit a la seva retirada amb helicòpter, que les ha traslladat a una esplanada perquè els camions les transportessin fins la deixalleria.

La intervenció, que ha suposat una inversió de la companyia de 110.900 euros, ha permès reduir l'impacte de les infraestructures elèctriques al medi natural protegit. Així ho ha explicat el responsable tècnic d'Endesa al Vallès Occidental, Rafael Macedo, que també ha avançat la nova tecnologia que implementarà l'empresa a la zona a partir de l'any que ve per substituir en un 21% el cablejat convencional per un nou sistema trenat que 'minimitza l'impacte ambiental' als punts on no es pot suprimir la xarxa.

En aquest sentit, l'acord entre la companyia i el parc suposa una inversió de prop de 4,5 milions d'euros per millorar les infraestructures i les instal·lacions elèctriques en aquest entorn, en una col·laboració de més de 20 anys. El tècnic del Servei Natural del Parc Natural de Collserola que ha seguit el procés, Joan Capdevila, ha explicat a Cugat.cat que l'actuació, que és una demanda històrica i implica la retirada de més de 20 quilòmetres de xarxa elèctrica, reduirà el risc d'incendis i de col·lisió i electrocució d'aus.

El projecte implicarà la reducció d'un 19% del traçat aeri amb 37 actuacions fins al 2019, que permetran 'racionalitzar' i 'integrar la xarxa elèctrica' en un entorn natural protegit. Endesa subministra electricitat a més d'11.000 santcugatencs.




Rafael Macedo

Aquests tres cables nus que van de torre a torre passaran a ser tres cables trenats en un feix únic. Això permetrà reduir l'impacte visual i envers les aus, així com el risc d'incendi.

Joan Capdevila

Hem aconseguit retirar més de 30 quilòmetres i ens en faltaven uns quants d'importants que són els que estan en aquest conveni. Al 2019 quan s'acabi, amb la retirada de 20 quilòmetres més i de la substitució del cable trenat, el risc a tot el parc natural s'haurà reduït molt.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.