El CAR va acollir joves migrants sense referents familiars durant l'estiu

Imatge de les instal·lacions del CAR / Foto: CAR

Societat

Publicat el 27/set/18 per Anna González

El Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat va acollir joves migrants sense referents familiars durant l'estiu, segons ha confirmat a Cugat.cat la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. Els menors es van ubicar a la residència de l'equipament durant el període no lectiu i de manera temporal, ha concretat el departament. Juntament amb el CAR, la conselleria d'Ensenyament també va cedir temporalment una residència d'estudiants de Tarragona i una antiga escola de Barcelona.

La conselleria també ha confirmat que 'a dia d’avui ja no s’utilitza aquest recurs per aquesta finalitat'. De fet, els menors de 16 anys han estat escolaritzats i la resta s'han derivat a programes educatius o d'ocupació com el pla 'Noves Oportunitats' del SOC.

Entre l'1 de gener i 15 de setembre han arribat a Catalunya 2.156 menors, que han entrat al sistema de protecció. Tot i reconèixer que es tracta 'd'una situació d'emergència de país', el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que la Generalitat ha acollit 'tot els infants i adolescents que han arribat ' i que així es continurà fent. En una compareixença al Parlament, El Homrani ha explicat les tres fases del sistema de protecció especialitzat per aquests menors.

- Atenció d’emergència: s’identifiquen els joves, se’ls fa el primer reconeixement mèdic, se’ls fa la detecció jurídica, l’atenció psicològica i s’inicien els contactes amb la família, si s’escau. L’objectiu d’aquesta primera fase és que cap nen estigui dormint al carrer.
- Acollida i integració: Hi ha l’escolarització dels joves, s’inicia l’aprenentage de llengües i alfabetització, la coneixença de l’entorn, se’ls ofereix atenció sanitària, creació de xarxa social, activitats de lleure, extraescolars...
- Autonomia i inclusió: apoderament emocional, suport en la tramitació de la documentació, formació ocupacional i habitatge.

Entre l’1 de juny de 2017 i el 15 de setembre de 2018 s’han creat 2.047 places que han servit per poder acollir aquests infants i adolescents i per complementar les places dels recursos ordinaris del sistema de protecció que també els acullen. A dia d’avui el sistema de protecció de la Generalitat de Catalunya té 8.717 infants i joves, un 28% dels quals (2.359) són infants i adolescents migrats sense referents familiars. Per fer-ho possible s'ha fet un increment al pressupost de la DGAIA d'aquest 2018 de 68 milions d'euros: 34 milions d'euros per a la creació de les places vinculades a les resolucions d'emergència ja operatives i 34 milions d'euros previstos com a despesa fins a desembre.