Una santcugatenca, part de l'equip de la missió Gaia que ha mapejat 1.700 milions d'estrelles
La missió Gaia permet fer un mapa tridimensional de la Via Làctia / Foto: Agència Espacial Europea
SocietatPublicat el 7/mai/18 per Albert Prat
La investigadora de l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) Carme Jordi forma part de l'equip de Barcelona de la missió Gaia, que té l'objectiu de fer un mapa detallat de la Via Làctia. Després de dos anys de missió, s'han fet públics nous resultats, que, a més de les posicions de 1.700 milions d'estrelles, inclou dades sobre la distància, el moviment i el color de 1.300 milions més de cossos celestes de la Via Làctia i de galàxies properes.
Respecte al primer catàleg, publicat el setembre del 2016, aquest d’ara incorpora dades de moviments i de paral·laxi, la qual cosa permet, per exemple, disposar per primera vegada d’un mapa tridimensional de la galàxia, analitzar el moviment de l’1% de les estrelles que la formen o estudiar l'estructura i el moviment dels braços i les galàxies espirals que l’envolten.
Les dades, de moment, ja han propiciat la publicació per part del grup de sis articles científics relacionats amb les dades, però ja n'hi ha molts més en preparació. Tot plegat, segons ha explicat Jordi a la secció de ciència i tecnologia 'El Pou', que Cugat.cat produeix per a la Xarxa, pot suposar un abans i un després en la investigació espacial.
Carme Jordi
Hi ha un abans i un després d'aquesta publicació perquè mai abans havíem vist el cel amb aquesta precisió. Aquests primers articles que s'han publicat ja ensenyen que hi ha molt camp per recórrer.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El grup barceloní, del qual forma part la santcugatenca, treballa en l’elaboració de l’arxiu de la missió. També s’encarrega d’executar el procés inicial de tractament de les dades que arriben diàriament del satèl·lit, primer pas per obtenir resultats d’ús científic com els que s'han fet públics.