Un reportatge sobre la violència espanyolista obre l'Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics
Els periodistes Josep Gimeno, Elisenda Rovira i Xavier Fornells han presentat l'Anuari a l'Ateneu
SocietatPublicat el 12/abr/18 per Oriol Petit
L'Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics recull 10 reportatges en profunditat que posen el focus en alguns dels temes invisibilitzats pels grans mitjans de comunicació durant el 2016-2017. Un treball del fotoperiodista Jordi Borràs sobre els incidents violents de caire espanyolista produïts a Catalunya la tardor passada obre un Anuari que també destapa investigacions com ara la relació del capital català amb Frontex i la crisi dels refugiats, el negoci immobiliari al tercer sector, la contaminació de l'aire al camp de Tarragona, la precarització dels collidors de cítrics al camp valencià o l'enginyeria fiscal de la família Matutes a Eivissa, entre d'altres. La coordinadora de la publicació, Elisenda Rovira, ha presentat l'Anuari aquest dijous a l'Ateneu Santcugatenc, acompanyada dels periodistes de Cugat.cat Xavier Fornells i Josep Gimeno.
L'objectiu de l'Anuari dels Silencis Mediàtics és aportar llum a temes de l'àmbit dels Països Catalans que durant l'any anterior no han estat portada als diaris ni han obert cap informatiu, per intentar situar-los a l'agenda dels mitjans i que arribin a la ciutadania mitjançant un periodisme rigorós. A banda dels reportatges en profunditat, l'Anuari també inclou sis articles d'anàlisi sobre el paper del periodisme els últims mesos i les vulneracions de la llibertat d'expressió, i sis apunts més breus amb titulars polèmics i altres notícies invisibilitzades.
La coordinadora de l'Anuari i editora de Mèdia.cat, Elisenda Rovira, explica per què consideren que un tema relacionat amb el procés català és una qüestió silenciada.
Elisenda Rovira
Precisament aquest any ens trobem que hi segueixen havent qüestions silenciades en temes que estan a l'agenda mediàtica i en sentim a parlar cada setmana. Potser aquests dies se'n parla més de què és violència, però quan va sortir l'Anuari al febrer era molt desconegut.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'acte de presentació, al qual ha assistit una quinzena de persones, ha evolucionat cap a un debat sobre la qualitat periodística a l'Estat i l'actual context d'abundància informativa que provoca un 'soroll mediàtic' i no evita la desinformació de la ciutadania.
L'Anuari dels Silencis Mediàtics és una iniciativa de l'Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, i compta amb el suport de la Fundació Catalunya, del Col·legi de Periodistes de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona i de sis universitats.