Un estudi liderat per una santcugatenca demostra l'efecte del rellotge circadiari en la divisió cel·lular de les plantes

Paloma Mas, a la dreta / Foto: CRAG

Societat

Publicat el 11/abr/18 per Albert Prat

La investigadora del CSIC resident a Sant Cugat Paloma Mas lidera l'equip que ha publicat un estudi a la revista 'Developmental Cell' que demostra que el rellotge circadiari de les plantes marca el ritme del cicle cel·lular i el desenvolupament de tumors en plantes. Aquest sistema els serveix per reconèixer els elements ambientals que les afecten, com la llargada del dia i les temperatures, i adaptar els seus processos interns. L'estudi s'ha fet el Centre de Recerca en Agrigenòmica, un institut depenent del CSIC, l'IRTA, la UB i la UAB al campus de Bellaterra.

Els investigadors del CRAG s'han centrat en la proteïna TOC1, un element que afecta el cicle circadiari de les plantes, i que ha permès veure que la velocitat del rellotge afecta el desenvolupament cel·lular de les plantes i, indirectament, molts altres processos que se'n deriven. Els assajos de l'equip del CRAG han comprovat que la menor concentració d'aquesta proteïna fa que el rellotge circadiari de les plantes s'acceleri.

Paloma Mas ha explicat a Cugat.cat en què consisteix el rellotge circadiari.

Paloma Mas

El rellotge és un mecanisme cel·lular que està present en gairebé tots els organismes, des de les bactèries fins als humans. El què fa és mesurar el pas del temps en les nostres cèl·lules.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Aquest descobriment obre la porta a la modificació artificial del rellotge circadiari per a influir en el desenvolupament de la planta i en la millor adaptació a l’ambient. El rellotge circadiari va ser protagonista l'any passat de l'actualitat científica, ja que Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young van obtenir el premi Nobel de Medicina pels seus estudis en els mecanismes mol·leculars que regulen aquest sistema.