Sant Cugat registra el primer semestre 38 casos de violència masclista, la dada més baixa des de 2011

Moment de la roda de premsa / Foto: Localpres

Societat

Publicat el 28/nov/17 per Albert Prat

Sant Cugat ha atès 38 casos de violència masclista els primers sis mesos de l'any, la dada més baixa des de 2011 de l'Informe sobre l'Impacte de la Violència vers les Dones presentat aquest dimarts. La consultoria MIT, responsable de l'informe, crida a interpel·lar directament els agressors i deixar de considerar les dones com a 'víctimes' i presentar-les com a 'supervivents' per lluitar contra aquesta xacra social. El document també assenyala que el 2016 el nombre total de dones ateses va créixer fins les 93, cinc més que el 2015.

Un dels elements que ha planat durant tota la presentació ha estat la necessitat de donar suport a la víctima per sortir d'una situació de la qual és molt difícil fugir quan s'està sola. Enguany, s'han afegit a l'informe testimonis de supervivents, que assenyalen l'aïllament de l'entorn i el fet que no les creguessin o no donessin importància a les seves alertes com alguns dels principals obstacles per 'trencar el cercle' de la violència.

La directora de la consultoria MIT, Blanca Moreno, ha cridat també a culpabilitzar directament els maltractadors que 'reprodueixen conductes que han après' i a impulsar el concepte 'bon tracte' com a contraposició a la violència patriarcal.

Blanca Moreno

És important que el setge se li faci al maltractador, que se senti interpel·lat. I deixar de veure les dones com a víctimes, que sí que ho són en aquest cas concret, sinó com a supervivents a les que hem d'ajudar. I que el responsable és ell.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La responsable de l'estudi ha volgut remarcar que les dades demostren que la violència de gènere és un fenomen 'transversal', tot i que el perfil majoritari segueix sent el d'una dona d'entre 25 i 44 anys de nacionalitat espanyola. Pel què fa al percentatge de denúncies, se situa en el 47%, una xifra més baixa que l'any passat en una dada que els últims anys creixia. Tot i així, des de la consultoria fan una crida a tenir una mostra més gran per veure si es consolida la tendència.

La tinenta d'alcalde de Progrés Social, Susanna Pellicer, ha agraït la feina dels agents que treballen en aquest àmbit i ha assenyalat que cal aplicar nous conceptes a la feina de l'Ajuntament i altres instàncies.

Susanna Pellicer

Moltes coses que s'han dit crec que ho hem de recollir. Volem agrair les entitats que participen i ens ajuden a millorar. Hi ha coses que no es poden arreglar des de l'Ajuntament sinó que s'han d'arreglar des de dalt. Jo crec que us hem d'ajudar en aquest sentit.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'informe també detalla que es concedeixen la meitat de les ordres de protecció sol·licitades per les víctimes i assenyala que es tracta d'una mesura de 'molta rellevància' per a les dones que pateixen violència masclista.

La Xarxa de Lluita contra el maltractament i la violència de gènere
La xarxa funciona amb els serveis que presta DonaInformació, el Servei d'Assessorament Jurídic per a Dones (PADI), el grup terapèutic, el servei d'atenció als infants i adolescents, Teleassistència Mòbil (TAM), Serveis Socials, Punt de Trobada Familiar, els CAP, la Policia Local i els Mossos.