El Viaró s'enfronta a una sanció de 50.000 euros per discriminació de les dones en contractació i promoció laboral

Biblioteca del Viaró

Societat

Publicat el 28/nov/17 per Alba Triadó

L'escola concertada Viaró s'enfronta a una doble sanció de 25.001 euros cadascuna després que Inspecció de Treball de Catalunya (ICT) hagi resolt que el centre vulnera els principis d'igualtat de gènere en la seva política de contractació i en la promoció laboral del personal. La mesura arriba després que la Federació d'Ensenyament de la CGT denunciés que la contractació de docents a Primària, Secundària i Batxillerat es restringeix als homes, un requisit que el centre va retirar del web per 'supervivència' però que assegura 'seguir aplicant'. El Viaró, que nega les acusacions, ha presentat al·legacions a la resolució.

Arran de la investigació, l'organisme també proposa sancionar el fet que les dones no puguin accedir a llocs directius en el centre, perquè atempta contra el dret a la igualtat de la dona pel que fa a la promoció professional.

Segons l'informe d'ICT, l'ideari del centre limita la contractació de dones a l'educació Infantil, única etapa on l'alumnat és mixt i on totes les mestres són dones. L'escola al·lega que només hi ha professores 'per motius vinculats amb la maternitat i per la proximitat i la relació de la mares en aquestes edats'. Un raonament que la ITC refusa ja que assegura que 'no existeix evidència científica que avali que l'educació diferenciada contribueixi a millorar el rendiment dels alumnes'.

Des del sindicat han carregat contra el departament d'Ensenyament a qui consideren 'còmplice de la irregularitat del centre'. Escoltem la delegada sindical de CGT Marta Minguella.

Marta Minguella

Estem veient la permissivitat que hi ha davant els concerts educatius. En aquest cas els definieríem com antieducatius, perquè una empresa que defensa la contractació masclista, que té una estructura masclista... no hauria de formar part del sistema educatiu.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La CGT insta el departament a eliminar els concerts educatius i lamenta que el Viaró, una escola de l'Opus Dei, rebi una subvenció anual de més de dos milions i mig d'euros tot i la moció que es va aprovar al Parlament en contra del traspàs de diners públics als centres d'aquesta institució de l'Església catòlica.

El Viaró al·lega raons pedagògiques per a l'educació diferenciada i asseguren que dona millors resultats escolars. Segons el centre, aquest tipus de segregació facilita 'l'aprofitament de les diferents formes d'aprenentatge de nens i nenes, durant algunes etapes del seu desenvolupament, com la infància i l'adolescència'.

ITC considera que el Viaró potencia els estereotips de gènere amb la presència exclusivament femenina en les tasques de governanta, neteja, telefonista i ajudant de cuina i no en altres ocupacions com les de vigilant, jardineria o manteniment, entre d'altres.

'Un model que funciona'
En una entrevista a Cugat.cat, el cap de comunicació del Viaró, Pablo Lozano, nega que el sistema de contractació descrimini les dones per raó de sexe i apunta 'que tenim molt poca demanda' de professores per a Primària, Secundària i Batxillerat. Quan hi ha professores interessades en aquests cicles 'les derivem a escoles femenines amb les quals tenim conveni', ha afegit Lozano.

El responsable de comunicació no ha detallat les al·legacions i ha defensat el model educatiu del centre, de 54 anys de vida. Sobre la presència única d'homes entre el professorat a partir de Primària, Lozano exposa que 'l'experiència de les tutories ens demostra que els estudiants tenen més complicitat amb mestres masculins en aquestes etapes'. El centre ha recollit el seu posicionament al web aquest dimarts.