La Sindicatura de Comptes diu que el CAR subvencionava federacions 'de forma encoberta'

Instal·lacions del CAR / Foto: CAR

Societat

Publicat el 12/jul/17 per Sílvia González

La Sindicatura de Comptes de Catalunya exposa, en l'informe de l'exercici de 2015, que 'no s'hauria d'emprar' el Centre d'Alt Rendiment (CAR) per 'finançar de forma encoberta les federacions esportives'. L'organisme exposa que diverses empreses van facturar al CAR despeses per allotjament fora de les instal·lacions per 168.000 euros. La Sindicatura interpreta els pagaments com ajudes a les federacions 'de forma directa que no s'ajusten a la normativa vigent en matèria de subvencions'.

Segons el document, les factures no van ser per a cap servei prestat al CAR sinó a la Federació Catalana de Rem, la Federació Catalana de Piragüisme i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, que va allotjar els seus esportistes a Banyoles, Font Romeu i Trasona (Astúries). És per això que la Sindicatura recomana analitzar els serveis prestats pel CAR per establir el cost per esportista, que hauria de repercutir en les federacions.

En les al·legacions presentades pel CAR, el centre esgrimeix que el cost de les concentracions estaven aprovades pel Consell Català de l'Esport com a part del programa ARC i s'incloïen en la transferència anual a l'equipament. Ramon Terrassa és el director del centre.

Ramon Terrassa

L'informe et diu 'fes-ho d'una altra manera i busca una altra manera de contractació'. Perquè, si no, és com si estiguessis donant diners a les federacions sense fer els procés concurrent.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El document de la Sindicatura també es refereix a 'la delicada situació econòmica' del centre amb un deute acumulat el 2015 de 16,5 milions per la insuficiència de les aportacions de les administracions i de les federacions per cobrir el cost dels serveis prestats als esportistes. També apunta que els números vermells venen motivats pel deute per la construcció del nou mòdul i per 'suportar despeses que no li corresponien'.

En les al·legacions, el CAR apunta que ha tancat el 2016 amb un saldo positiu de 297.000 euros i que gestiona amb Infraestructures de la Generalitat la liquidació del deute de 13,5 milions pel nou mòdul en els propers quatre anys.

En clau local
L'informe exposa que el CAR va cedir l'ús de la piscina de 25 metres perquè les escoles de Sant Cugat fessin cursets de natació en un conveni amb el Club Esportiu d'Amics del CAR, pel qual no ha percebut cap ingrés. També considera que 'no forma part de l'objecte social del CAR' la cessió puntual d'instal·lacions a esportistes del Club Volei Sant Cugat (CVSC), el Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC) i la Unió Esportiva Sant Cugat (UESC), com preveia un conveni entre el centre i l'Ajuntament de 2013.

El CAR al·lega que l'organització dels cursets de natació de les escoles locals les assumirà l'Ajuntament de cara el proper curs. Sobre la cessió de l'espai a entitats esportives locals, el centre diu que canviaran els estatuts del conveni tot i que l'actuació queda recollida en la consideració del ple municipal de 2014 de declarar 'les activitats econòmiques i socials del CAR d'especial interès per a Sant Cugat', una declaració que té una bonificació de l'IBI del 50% per al centre esportiu.