Injecten la primera vacuna anticonceptiva a senglars en zones urbanes i periurbanes del Vallès
Publicat el 27/abr/17 per Acn
Investigadors de la UAB han injectat aquest dijous la primera vacuna per al control de fertilitat de senglars que es mouen per zones urbanes i periurbanes del Vallès Occidental. El primer exemplar vacunat és un mascle que ha estat capturat en les proximitats de Matadepera i l'objectiu és fer-ne 100 cada any fins al 2019. La vacunació s'aplicarà a les àrees periurbanes dels municipis promotors del projecte: Sant Cugat, Matadepera, Vacarisses i Terrassa.
Amb la vacunació dels 300 animals previstos es persegueix un doble objectiu: reduir la població de senglars i evitar que s'apropin a zones urbanes per reduir problemes com accidents de trànsit i destrosses a la via pública. Els experts creuen que els exemplars vacunats reduiran també les seves necessitats nutricionals i, per tant, esperen modificar el seu comportament i que no s'apropin a les ciutats a la recerca d'aliment. Ho explica el director del Departament de Sanitat i Anatomia Animal de la Facultat de Veterinària de la UAB i coordinador científic del projecte Manel López Bejar.
Manel López
L'objectiu del projecte no és reduir la població, és un efecte sumatiu. El que volem aconseguir és reduir les necessitats de buscar més aliment, com més aliment té, més reproducció.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Per injectar la vacuna als ungulats, s'instal·laran trampes amb menjar a l'interior amb l'objectiu d'atreure els animals. Un cop els senglars siguin dins d'aquestes trampes, se'ls anestesiarà i administrarà el fàrmac anticonceptiu. La tinent d'alcalde d'Entorn Urbà, Cristina Paraira, ha recordat que Sant Cugat ja té en marxa altres mesures de control.
Cristina Paraira
S'afegeix a mesures complementàries que ja estem fent com les batudes i la neteja de rieres.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'administració d’aquesta vacuna no representa cap risc en el consum de carn de senglar. La metodologia proposada és similar a la que s'està utilitzant a Austràlia i Nova Zelanda des de fa més d'una dècada en porc destinat al consum humà.