Els santcugatencs puntuen amb un 7,1 l'estat general de la ciutat, segons l'Observatori Sociològic

La presentació de l'informa s'ha fet aquest dimarts a la Sala Ginesta de l'Ajuntament / Foto: Localpres

Societat

Publicat el 5/abr/17 per Alba Triadó

Els santcugatencs puntuen amb un 7,1 l'estat general de la ciutat, dues dècimes menys que fa sis mesos quan la valoració era de 7,3, segons dades de l'Observatori Sociològic. La mobilitat és, segons els veïns, el principal problema de Sant Cugat, amb un 29,5% del total, seguit per la seguretat (19,3%), que ha passat de la cinquena posició a la segona amb un augment de 12,4 punts.

Indicadors generals
La ciutadania puntua amb un 8 la satisfacció de viure al municipi. El 55% dels veïns està bastant satisfet de residir a Sant Cugat i el 34% n'està molt satisfet. Els residents del Parc Central i Coll Favà són els que més valoren la ciutat (8,3) i els de la Floresta i les Planes, els que menys (7,6).

Les instal·lacions esportives (7,1) i el manteniment de les zones infantils (6,9) són els aspectes més ben valorats, tot i que baixen de puntuació respecte el darrer informe. La puntuació de la neteja i de la higiene dels carrers ha millorat: el 12% de la ciutadania la veu molt positiva i el 44% bastant positiva, unes xifres que coincideixen amb la campanya 'Sant Cugat ben neta'. El trànsit obté la puntuació més baixa del rànquing, amb un 5,2.

Principals problemes de Sant Cugat
La mobilitat es consolida com la principal problemàtica per als veïns amb un 29,5% del total, 10 punts percentuals més que fa set mesos. La seguretat passa de la cinquena a la segona preocupació amb un 19,3% davant el 6,9% de juliol, una xifra coincideix amb l'augment de robatoris durant el 2016. En paral·lel, la ciutat obté un 6,96 en civisme i seguretat.

Continuen la llista la manca d'aparcament (11,5%), la neteja dels carrers (9,9%), el transport públic (7,7%), la vivenda (7,3%) i els porcs senglars (6,8%), que fins ara no apareixien al llistat. El 82,7% dels santcugatencs afirma veure, almenys una vegada per setmana, senglars a la ciutat, tot i que el 84,7% assegura no haver tingut mai cap incidència amb aquests animals. El 37% dels enquestats creu que els senglar representen un problema a la zona urbana i el 33% creu que si es controlessin no serien problemàtics. El 10% diu que no suposen cap dificultat i el 8% pensa que són una plaga i que s'haurien d'eliminar.

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat les mesures que aplica l'Ajuntament per minimitzar aquesta problemàtica.

Joan Puigdomènech

Fem batudes, hi ha l'esterilització i es pressiona perquè abandonin la zona urbana. L'actual estratègia no és només una sola acció, sinó una combinació.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Valoració de l'alcaldessa i l'equip de govern
El 94% dels veïns enquestats coneix l'alcaldessa, Mercè Conesa. Es tracta de la xifra més alta des del juliol del 2003, quan el 97,5% dels ciutadans va respondre afirmativament aquesta pregunta amb Lluís Recoder al capdavant del consistori. Conesa té una puntuació de 6,5 punts, la pitjor des que ocupa el càrrec, excepte a l'Observatori de juliol de 2012 on tenia aquesta puntuació. L'equip de govern obté un 6,3.

Els aspectes més ben valorats de les tasques que duu a terme l'Ajuntament són les zones verdes i els parcs, i l'oferta d'instal·lacions esportives. Per contra, els més negatius segons les persones que han respost el qüestionari són la inseguretat i el trànsit.

Posicionament ideològic
El 30,2% dels enquestats es considera d'esquerres, seguit pel 22,4% que se situa al centre i el 20,2% que es defineix de centre-esquerra. El 10% s'identifica amb el centre-dreta.

Metodologia
L'Observatori Sociològic corresponent al febrer s'ha elaborat amb entrevistes fetes en dues ocasions, l'octubre del 2016 i entre el 3 de gener i el 13 de febrer d'enguany. Els resultats s'extreuen de 1.000 enquestes telefòniques fetes a homes i dones empadronats a Sant Cugat de 17 anys o més. L'Ajuntament destina 58.707 euros cada any a aquest informe.