El Parlament aprova la retirada de fibrociment del Ferran i Clua i d'altres escoles abans del nou curs
L'amiant es troba a la teulada / Foto: EMD de Valldoreix
SocietatPublicat el 17/mar/17 per Sílvia González / Redacció
El Parlament ha aprovat l'eliminació de plaques de fibrociment als centres educatius del país afectats, entre ells el Ferran i Clua, abans de l'inici del proper curs. La iniciativa sorgeix arran d'una proposta del PSC a partir de la campanya de CCOO del Vallès Occidental que va aconseguir que la Generalitat elaborés un inventari de centres afectats a la comarca, amb un total de 46 implicats. La proposta implica que Ensenyament faci un inventari dels equipaments educatius amb amiant a tot el país i la seva intervenció. El material no comporta cap perill si no se'l manipula de manera indeguda. Cugat.cat s'ha posat en contacte amb el Ferran i Clua sense èxit.
La iniciativa socialista també implica fixar un calendari per a la retirada de l'amiant o fibrociment i confeccionar un pla de substitució progressiu d'aquest material. El delegat del Sindicat Intercomarcal d’Educació de CCOO del Vallès Occidental, José Francisco Navajas, ha detallat com va anar la campanya a la comarca.
Fco. José Navajas
Vam presentar l'inventari al comitè de riscos laborals del Vallès Occidental, el dossier amb fotos i l'estat de les plaques. I vam demanar que es comencés a ordenar la retirada del fibrociment perquè és perjudicial.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Tot i que el manteniment dels centres educatius és competència dels ajuntaments, fonts locals d'Educació indiquen que 'en casos d'emergència' la responsabilitat és de la Generalitat. Un exemple és quan el govern va retirar plaques de fibrociment a la teulada del Ferran i Clua, arran de la ventada de 2009.
L'inventari que Ensenyament va elaborar sobre l'afectació a la comarca conclou que hi ha 38 escoles amb presència del mineral, set instituts i una EOI. De les 46 incidències, 22 són a Sabadell i nou, a Terrassa.
Des del 2002 es prohibeix la utilització, la producció i la comercialització d'amiant a l'Estat espanyol. La normativa, però, no afecta els materials que ja estaven instal·lats i que estan permesos fins al final de la seva vida útil.
Què és l'amiant?
L’amiant és un mineral format per fibres microscòpiques molt usat en la indústria i la construcció, i també en l’àmbit domèstic, per les seves propietats ignífugues i aïllants. L’amiant es pot presentar sol o barrejat amb altres materials, com el fibrociment (ciment pòrtland i amiant), també conegut com uralita.
Com pot afectar la salut?
Si el fibrociment està en bon estat no és perillós. Els problemes apareixen si el material es trenca, es desgasta o es manipula de forma indeguda. Llavors es poden despendres fibres d’amiant que queden suspeses en l’aire. La inhalació continuada d’aquestes fibres pot ocasionar malalties com el càncer de pulmó, l’asbestosi o fibrosi pulmonar i la mesotelioma.