Sant Cugat referma la defensa de l'entorn natural amb la celebració de l'aplec de Sant Medir

Societat

Publicat el 3/mar/17 per Sergio Morales

Centenars de persones s'han reunit aquest divendres a l'entorn de l'ermita de Sant Medir en un aplec que ha servit per posar en valor la natura que envolta la ciutat. Tot plegat coincideix amb el 20è aniversari de l'atac al Pi d’en Xandri, una efemèride que han commemorat els banderers d'enguany, el col·lectiu Pi d'en Xandri +20. Les actuacions de Geganters, Caparrots, Castellers i Bastoners i les tradicionals missa i ballada de sardanes han acompanyat una trobada que, malgrat els núvols, no s'ha vist passada per aigua.

La comitiva ha arrencat a les nou del matí a la plaça d'Octavià, on els banderers i els seus acompanyants han pres forces amb una xocolatada popular. A cavall, s'han desplaçat en cercavila fins a la plaça de Barcelona, on l'alcaldessa, Mercè Conesa, i altres regidors de l'Ajuntament els han rebut. Des del bell mig de Sant Cugat, la companyia s'ha dirigit cap al Pi d'en Xandri i, des d'allà, cap a l'entorn de l'ermita.

L'aplec d'enguany coincideix amb el 20è aniversari de l'agressió que va patir aquest arbre emblemàtic de la ciutat. El col·lectiu que commemora aquesta efemèride, banderers d'enguany, ha subratllat la importància de conservar el medi natural. Ho ha explicat el membre de Pi d'en Xandri +20 Josep Pros.

Josep Pros

El Pi d'en Xandri és un símbol de Sant Cugat. Li hem de seguir donant força per mantenir aquesta zona tal com està.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Es tracta d'una defensa a la qual s'hi ha sumat l'alcaldessa. Conesa ha posat com a exemple d'aquesta lluita el compromís municipal per defensar entorns naturals com el de la Torre Negra.

Mercè Conesa

Les tradicions locals van arrelades a l'entorn natural. Sant Medir cohesiona la ciutat i ens fa forts davant reptes com el de la preservació de la Torre Negra.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Després de la repicada de campanes a la una del migdia ha tingut lloc la tradicional missa. Tot seguit, ha estat el torn de les entitats de cultura popular i tradicional, que han fet una mostra de les seves actuacions. Així, Geganters i Caparrots han fet ballar les seves figures, Bastoners ha repicat al ritme de la música i els Gausacs han descarregat un pilar.

La celebració de l'aplec de Sant Medir és possible gràcies a la tasca de la Penya Regalèssia. Els membres d'aquesta entitat Joan Manuel Moncau i Jaume Pahissa han posat en valor que la tradició es mantingui viva malgrat el pas del temps.

J. Pahissa / J.M. Moncau

Hi ha molta gent. No ho semblava a causa del temps. / Aquest any Sant Medir ha estat en divendres, però tampoc no ha afectat. Està sent un èxit.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



A banda de les colles de Sant Medir de la ciutat i de Barcelona, l'aplec ha tingut la presència d'una comitiva de la ciutat italiana d'Alba -encapçalada per l'alcalde, Maurizio Marello- amb la qual Sant Cugat està agermanada des de fa 10 anys. De fet, aquest dissabte tindrà lloc una recepció oficial a l'Ajuntament. També han assistit a la trobada regidors dels grups municipals de Convergència, C's, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC.