Els Bastoners agraeixen a la Penya Regalèssia la recuperació del ball de bastons

Una actuació dels bastoners ha tancat l'acte d'homenatge a la Penya Regalèssia /Foto: Localpres

Societat

Publicat el 2/mar/17 per Alba Triadó

Els Bastoners de Sant Cugat han agraït a la Penya Regalèssia que recuperessin el ball de bastons el 1940. Ha estat en l'acte d'homenatge en el qual els veterans i els actuals membres de l'entitat han repassat la història del bastoners. Tot i el reconeixement, la Penya Regalèssia ha posat sobre la taula que la primera vegada que la dansa es va ballar a Sant Cugat va ser el 1924, de la mà de la família Cabanas.

El membre de la Penya Regalèssia, Biel Moreras, s'ha remuntat als inicis del ball de bastons a la ciutat, quan Ignasi Gimferrer ensenyava a la família Cabanas, que arreglaven el terreny que tenien a la Floresta, la tradicional dansa.

Biel Moreras

En els moments de descans, servint-se dels pals de les eines, els va ensenyar com es ballava. Això que en un principi va ser un entreteniment, va despertar el seu interès fins al punt que temps després fundarien el primer grup de bastoners a Sant Cugat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La Penya Regalèssia va deixar de ballar el 1943 i no va tornar a reprendre la dansa fins al 1989 en motiu del 50è aniversari de l'entitat. Dos anys més tard, el 1991, un grup de l'Esbart va decidir crear un nou grup de bastoners. El 1998 els bastoners es divideixen, i un dels grups s'instal·la a la Unió. És precisament d'aquesta escissió d'on neixen els actuals Bastoners de Sant Cugat.

La historiadora i membre de la colla, Mercè Andrés, ha explicat l'evolució fins a dia d'avui dels Bastoners.

Mercè Andrés

No és només un grup de bastoners, és un grup social, intergeneracional, que està molt motivat i que té moltes ganes de seguir creixent 25 anys més o els que siguin.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'acte, que forma part de la celebració del 25è aniversari de l'entitat, ha acabat amb un ball de bastons.