Sant Cugat, la ciutat amb més nens a l'escola bressol privada

La Fundació Bofill ha elaborat un estudi sobre la cobertura de les escoles bressol / Foto: Premsa Ajuntament de Sant Cugat

Societat

Publicat el 22/set/16 per Acn

Un estudi de la Fundació Bofill conclou que Sant Cugat és el municipi amb una major cobertura privada d'escoles bressol, amb un 42% de la població de zero a tres anys escolaritzada. L'informe també indica que Sant Cugat és el segon municipi, després d'Esplugues, que més nens d'aquesta edat té a l'escola bressol, amb un 59,2%. D'aquesta cobertura total, el 17,2% de les criatures van a l'escola bressol pública. L'estudi s'ha elaborat amb dades de la Generalitat del curs 2013-14.

La Fundació Bofill ha encarregat l'estudi per tenir més informació sobre l'oferta, la demanda i les condicions d'escolarització d'aquest segment de població. L'informe conclou que l'escola bressol és gairebé l'única política pública per a infants de menys de tres anys, i que el 56% que no va a l'escola bressol no rep gairebé cap altre suport. L'estudi afegeix que només hi ha algunes deduccions fiscals per a famílies nombroses, monoparentals o amb discapacitats, els permisos de paternitat o maternitat, les reduccions de jornada laboral i petits subsidis.

La cobertura de les escoles bressol ha augmentat els últims 15 anys, en què ha passat del 31% dels infants de zero a tres anys escolaritzats el curs 1998-1999 al 44% el curs 2014-2015. Això s'ha aconseguit, segons l'estudi, amb la davallada de la natalitat i la immigració des del 2011 i amb l'obertura de nombroses escoles municipals, que han passat de 327 a 925. En canvi, les privades han passat de 619 a 544 en el mateix període, amb 4.000 places menys.

Aquesta escolarització no és obligatòria i la Generalitat no en té competències. Tot i l'impuls legislatiu del 2004, el govern no ha creat cap escola bressol des del 1998 i ara, segons l'estudi, en té 42. L'estudi recorda que la Generalitat ha retallat a la meitat les aportacions a les escoles bressol durant la crisi, en què ha passat de 147 milions el 2009 als 71,5 el 2013, mentre que els ajuntaments, les diputacions i les famílies han assumit la resta del cost.

La taxa d'ocupació de les llars privades ha baixat del 92 al 82% i a les públiques està estable al 90%. Així, en ciutats com Sant Cugat i Esplugues de Llobregat, la cobertura ronda el 60%, tot i que Sant Cugat és la que té un major percentatge de cobertura per part de centres privats, amb un 42% de la població. En canvi, localitats com Figueres, Blanes, Badalona, Rubí i Santa Coloma estan per sota del 30%. La ciutat de Barcelona té una cobertura del 52%.