Investigadors de la UAB comencen a aplicar la vacuna contraceptiva per a senglars a l'entorn de Collserola

La imatge de senglars a Sant Cugat s'ha tornat habitual durant els darrers mesos / Foto: Parc Natural Collserola

Societat

Publicat el 2/set/16 per Acn

Els investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) començaran a aplicar a partir de setembre la vacuna contraceptiva per a senglars a l'entorn de Collserola. A l'augment d'exemplars s'hi suma el fet que molts d'ells s'han habituat a viure a les zones urbanes i periurbanes, com Sant Cugat, i ja no defugen de la presència humana, arribant fins i tot a atacar. El parc lluita contra la proliferació dels animals combinant captures nocturnes a l'interior amb l'anticoncepció a les zones periurbanes.

Elsinvestigadors de la UAB van començar al setembre a inocular una vacunar per posar fre a la reproducció d'aquest animal en zones periurbanes del parc natural. Després de la polèmica suscitada a Girona per les captures nocturnes, Collserola apareix com un exemple del que reclamaven des de la Comissió de Protecció de Drets dels Animals (CPDA): combinar els mètodes tradicionals amb l'anticoncepció. El director-gerent del Consorci del Parc, Marià Martí, ja va explicar a l'abril a Cugat.cat que al parc hi ha entre 800 i 1.400 senglars, una xifra que supera amb escreix el recomanable, que és d'entre 300 i 400 animals d'aquest tipus com a màxim. Durant el 2015 es van eliminar 650 exemplars, el doble que l'any anterior.

Des del Parc de Collserola diferencien entre tres grups de senglars. D'una banda, els que s'anomenen salvatges i viuen a l'interior del bosc, en segon lloc n'hi ha d'altres semihabituats que freqüenten zones habitades i, per últim, hi ha un tercer grup formats per animals completament habituats i que viuen en zones urbanes o periurbanes. És en aquest darrer grup on resident 'el gruix del problema', ha explicat Martí a l'ACN.

Davant d'aquesta situació, s'ha posat en marxa una prova pilot entre la UAB, la Diputació i els municipis de Sant Cugat, Terrassa, Vacarisses i Matadepera que es basa en l'administració d'una vacuna que busca la inhibició de la reproducció. Un cop s'hagi subministrat aquesta vacuna, l'animal començarà a generar anticossos contra l'hormona que regula la reproducció. La vacuna és útil tant en mascles com en femelles, ja que mentre en les primeres s'inhibeix la producció d'ovòcits, en els segons també es redueixen els espermatozous.