19.000 santcugatencs podran sumar-se al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Societat

Publicat el 20/gen/16 per Mar Castro

Els santcugatencs d'entre 50 i 69 anys podran sumar-se a partir d'aquesta setmana al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que impulsa la Generalitat en col·laboració amb les farmàcies, els hospitals i els equips d'atenció primària. En total, són 19.092 persones que rebran una carta on se'ls convidarà a fer-se aquesta prova gratuïta, que es recull a les farmàcies i es fa a casa. El programa permet detectar la malaltia en estats inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.

Per participar a la campanya, cal anar amb la carta a una de les farmàcies adherides al projecte on facilitaran tot el necessari per fer la prova, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Un cop fet el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible, com ha explicat el doctor Rafael Guayta, representant del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya.

Rafael Guayta

Fins i tot es disposa d'un audiovisual que explica com s'ha de fer la recollida i la conservació i s'insta el malalt a tornar la prova l'abans possible.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Si el resultat és negatiu, es comunicarà per carta passats uns dies. Ara bé, si la prova surt positiva, es posaran en contacte, via telefònica, amb la persona interessada per concertar una visita i s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte.

El càncer de còlon i recte
És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s'estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al país -2.100 anuals- i la immensa majoria de casos es produeixen en persones de més de 54 anys.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d'unes lesions anomenades pòlips adenomatosos i lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i de curar, ja que un dels problemes d'aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties, com ha destacat el director dels sectors sanitaris Vallès Occidental Est i Oest i Baix Llobregat Nord, Joan Parellada.

Joan Parellada

Aquest càncer normalment no dóna senyals fins que està molt evolucionat. Per tant, si podem diagnosticar-lo abans, la mortalitat baixarà de manera significativa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El programa
El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va posar en marxa el 2000 a l'Hospitalet de Llobregat i s'està fent extensiu a la resta de Catalunya. Està adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat de més risc en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa.

El primer municipi a arribar el programa al Vallès Occidental va ser Castellar i, a partir d'aquí, anirà arribant a la resta de municipis segons el calendari previst. A Sant Cugat, les cartes d'invitació al programa s'enviaran gener i maig, i les de recordatori a l'octubre.