Més de 600 alumnes de centres de Sant Cugat comencen avui la selectivitat
Imatge d'arxiu d'alumnes fent la selectivitat / Foto: ACN
SocietatPublicat el 9/jun/15 per Mar Castro
609 alumnes procedents dels instituts i col·legis santcugatencs afronten des d'aquest dimarts les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), la coneguda 'selectivitat', que juntament amb la nota obtinguda durant el batxillerat marcarà la nota de tall per accedir a les carreres. L'institut Angeleta Ferrer, amb 107, torna a ser, com en darrers anys, el centre que més alumnes envia aquest curs a fer l'examen, mentre que Esart, amb 19, és el que menys alumnes aporta. Les proves duren tres dies i els estudiants dels centres educatius de la ciutat s'hauran de desplaçar fins a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per examinar-se.
La xifra d'alumnes de centres santcugatencs que cursen la selectivitat és un 16,4% superior a la de l'any passat, el que representa 86 estudiants més. Els centres que més alumnes aporten són l'institut Angeleta Ferrer (107), l'escola Viaró (80) i l'Àgora (72). Els centres que menys alumnes envien són Esart (19), Pureza de María (27) i El Pinar (31).
Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d'un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és de matèries optatives per a tots els perfils d'estudiants.
En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes - Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia - i una matèria de modalitat. Els alumnes que obtinguin un cinc de mitjana entre la nota de batxillerat (que té un valor del 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (amb un valor del 40%, si la qualificació d'aquesta fase general és com a mínim de quatre), hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d'accés a la universitat. La validesa d'aquesta qualificació és indefinida.
En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de Cicle Formatius de Grau Superior, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar, es calcula la nota d'admissió que pot arribar fins als 14 punts. Les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys.
Hi haurà 150 tribunals ubicats en seus universitàries i alguns centres de secundària, distribuïts en 18 poblacions: Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, La Seu d'Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa.
Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 26 de juny per Internet al portal Accesnet.gencat.cat. Per primera vegada, en el moment de la consulta dels resultats podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació. Tots aquells estudiants que obtinguin una qualificació igual o superior a nou punts en la fase general de les PAU rebran una distinció de la Generalitat.
Els centres santcugatencs i els alumnes que envien
Institut Angeleta Ferrer: 107 alumnes.
Institut Arnau Cadell: 47 alumnes.
Institut Leonardo Da Vinci: 45 alumnes.
Institut Joaquim Pla i Farreras: 35 alumnes.
Escola La Farga: 60 alumnes.
Escola El Viaró: 80 alumnes.
Escola Pureza de María: 27 alumnes.
Escola Nuestra Señora d'El Pinar: 31 alumnes.
Escola Àgora: 72 alumnes.
Escola Europa: 52 alumnes.
Esart: 19 alumnes.
Centre d'Alt Rendiment (CAR): 34 alumnes.