250.000 euros de multa per als bancs amb pisos buits més de dos anys sense motiu
L'actuació s'ha donat a conèixer en roda de premsa / Foto: ACN
SocietatPublicat el 30/mar/15 per Sergio Morales
L'Ajuntament sancionarà, amb multes de fins a 250.000 euros, les entitats bancàries que tinguin pisos en propietat desocupats més de dos anys i sense justificar. El consistori, però, els oferirà l'opció de posar els habitatges a disposició de l'oferta de lloguer, però per sota del preu de mercat. Ho ha anunciat aquest dilluns el regidor d'Habitatge, Raül Grangé, que ha xifrat la desocupació d'habitatge en aquesta situació a la ciutat en 27 pisos de tres entitats bancàries, que no ha especificat.
Grangé ha explicat que el consistori està seguint un procés de tres fases. En primer lloc, amb la cerca de pisos buits i el posterior contacte amb l'entitat bancària. Després, el banc tindrà l'opció de justificar el motiu pel qual l'habitatge no està ocupat i, en cas que no ho faci, el consistori podrà imposar una multa que equivaldria al 20% de la sanció total. Per engegar-ho només manca activar un pla d'inspecció que s'aprovarà amb un decret d'alcaldia o un acord de junta de govern. La tercera fase desplegaria la sanció sobre l'entitat infractora.
El regidor d'Habitatge assegura que aquestes mesures serviran per optimitzar l'habitatge en desús. A més, ha destacat que els bancs també se'n beneficiaran, ja que 'l'Ajuntament garanteix el pagament durant el contracte de lloguer de totes les mensualitats' i que quan el pis es retorna, ho fa en 'les mateixes condicions amb què es va llogar'.
Raul Grange
La mesura té un gran benefici per als bancs: l'Ajuntament garanteix el pagament del lloguer i quan es retorni el pis al banc serà en les mateixes condicions que quan es va llogar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Malgrat aquests beneficis per als bancs, Grangé ha explicat que el preu del lloguer que fixin haurà d'estar 'per sota del preu de mercat'.
Accions en l'àmbit
No és la primera actuació en la gestió de pisos buits de bancs que el consistori fa. El setembre passat, l'administració local va iniciar un procediment d'expedient contradictori per reclamar de manera oficial documentació a tres entitats financeres que tenien pisos buits a Sant Cugat des de feia més de dos anys.
Fa més d'un any, el consistori va anunciar mesures per incentivar la sortida al mercat dels pisos desocupats durant més de dos anys, especialment els d'entitats bancàries. Per fer-ho, l'Ajuntament va obrir converses amb els bancs perquè els habitatges passessin a la borsa social i, si el resultat no era positiu, preveia les sancions que s'han anunciat aquest dilluns en roda de premsa.