Els núvols fan la guitza a l'observació de l'eclipsi parcial de sol a Sant Cugat

L'eclipsi solar serà parcial a Catalunya, arribant al 63% en el seu moment màxim / Foto: Wikipedia

Societat

Publicat el 19/mar/15 per Pablo Vázquez

L'eclipsi solar d'aquest divendres té lloc a Sant Cugat des d'un quart de deu fins a un quart de dotze del matí, però el cel tapat impedeix veure el fenomen amb claredat. El punt més àlgid de la seqüència tindrà lloc quan passi un minut d'un quart de d'onze del matí, moment en què el cel s'enfosquirà un 63%. Els experts recorden que mirar directament al sol pot causar lesions irreversibles als ulls i recomanen l'ús ulleres i telescopis adequats.

El darrer eclipsi parcial de sol va ser el 3 de novembre de 2013 a primera hora del matí, i va ser molt petit. Cal tirar una mica enrere, al 4 de gener del 2011, per trobar-ne un de similar al que esperem aquest divendres. El proper eclipsi parcial de sol visible a Catalunya serà el 21 d'agost del 2017.

L'eclipsi des de l'institut
Els alumnes de l'Institut Arnau Cadell observaran des del centre l'eclipsi solar. L'activitat educativa es farà per torns i al pati, on s'instal·laran telescopis i pantalles on es projectarà aquest fenomen astronòmic. Tots els estudiants rebran una sessió explicativa, que insistirà en les mesures de protecció necessàries per veure l'eclipsi sense fer-se mal als ulls.

Mesures de protecció
Per evitar lesions oculars, els professors transmetran als alumnes les mesures de seguretat que recomanen els experts. Els danys que pot provocar mirar directament al sol són greus i irreversibles. Cal recordar que les ulleres de sol, les radiografies, els negatius i els vidres fumats no protegeixen l'ull de la radiació solar. Per seguir la seqüència de l'eclipsi cal protegir-se amb ulleres i telescopis adequats.

La manera més segura d'observar-lo és projectant la imatge del sol sobre una pantalla blanca a través d'un telescopi.