Tres escoles de Sant Cugat participen en un estudi d'epidemiologia ambiental

L'escola Joan Maragall ha estat una de les seleccionades per fer l'estudi

Societat

Publicat el 5/mar/15 per Dani Velázquez

Les escoles Ferran i Clua, Pi d'en Xandri i Joan Maragall, juntament amb 36 centres de Barcelona, han participat en un estudi elaborat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), que conclou que els alumnes d'escoles amb major contaminació ambiental tenen un menor desenvolupament cognitiu. En la investigació, el CREAL ha seguit durant més d'un any 274 estudiants de 2n, 3r i 4t de primària.

L'estudi, fet entre el gener del 2012 i el març del 2013, sosté que els infants d'escoles poc contaminades van experimentar un creixement de les funcions cognitives essencials per a l'aprenentatge d'un 11%. Els índexs de les escoles amb nivells de contaminació més alts van tenir un creixement cognitiu d'un 7%.

La coordinadora del projecte, Mar Álvarez, ha explicat a Cugat.cat que van escollir l'escola Pi d'en Xandri i Ferran i Clua per a l'estudi per ser centres amb menys incidència de contaminació i l'escola Joan Maragall com a punt cèntric amb major trànsit de cotxes.

Mar Álvarez

L'escola Pi d'en Xandri, també l'escola Joan Maragall i l'escola Ferran i Clua de Valldoreix. D'aquestes tres escoles en vam escollir dues com a lliures de contaminació entre cometes i l'altra com una escola del centre de Sant Cugat per tenir un control.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Tot i que existeixen diferències entre els tres centres locals participants per la seva ubicació, tots ocupen posicions per sota de la mitjana de contaminació de l'estudi, tal com comenta Álvarez.

Mar Álvarez

Pel que fa a la contaminació, les tres escoles tenen nivells de baixa contaminació, tot i això la Joan Maragall, que l'havíem agafat com a alta contaminació, té nivells més alts. Sigui com sigui, els nivells estan per sota de la mitjana global.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Per reduir els nivells de contaminació, el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental recomana que els autobusos, a més de portar filtres de partícules, apaguin els motors quan es fa la recollida dels infants. També aconsella que els pares que porten els seus fills a l'escola en vehicle privat els deixin a una distància de 100 metres del centre educatiu.