El nucli zoològic de Cal Castillo cessa l'activitat per manca de seguretat

Cal Castillo té fins a 11 espècies diferents d'animals / Foto: La Xarxa

Societat

Publicat el 13/gen/15 per Sílvia González

El nucli zoològic de Cal Castillo, en actiu des de fa 17 anys, va cessar diumenge passat l'exhibició d'animals en compliment del decret municipal que prohibeix l'activitat en no reunir les condicions de seguretat previstes en el procés de tancament controlat de l'espai. L'Ajuntament també diu que una inspecció de la Generalitat acredita que el nucli no pot estar obert al públic per falta d'instal·lacions especials per acollir animals 'potencialment perillosos'. El propietari ha desmentit l'existència de la inspecció i sosté que l'espai té les condicions d'obertura necessàries.

El 2010, l'administració local i el propietari de la finca, Josep Castillo, signaven un conveni per regular el funcionament de l'espai que passava pel compliment de mesures d'higiene, control i seguretat. Uns requisits que permetien Cal Castillo funcionar com a nucli zoològic fins al 2018, dins un procés de tancament controlat. Exhaurit el període, el propietari hauria de legalitzar de nou la situació amb un canvi d'ubicació o el tancament.

Informes del consistori i, sobretot, una recent inspecció de la Generalitat han dirimit que, actualment, el zoo no reuneix els requisits d'higiene, esterilització, nombre d'animals i seguretat necessaris per garantir la integritat dels visitants. El consistori exposa que animals 'potencialment perillosos', com emús i daines, no disposen d'instal·lacions especials. L'Ajuntament afegeix que aquesta falta de mesures no permeten tractar l'espai com a granja-escola, sinó com a col·lecció privada d'animals.

Aquestes raons han portat el consistori a prohibir-hi l'exhibició d'animals a terceres persones i públic general, així com l'explotació econòmica o gratuïta. El regidor de Polítiques Ambientals, Joan Puigdomènech, ha explicat a Cugat.cat, i a través d'una carta adreçada a aquest mitjà, que col·laboraran amb l'espai en la recol·locació d'alguns animals, així com en la logística del trasllat.

Joan Puigdomènech

Intentem trobar el lloc on es podrien portar aquests animals. Si cal ajudar en la logística del trasllat, ho farem. Volem solucionar-ho i ajudar una mica el Sr. Castillo.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El propietari de Cal Castillo, Josep Castillo, s'ha mostrat en desacord amb el fet que l'espai acull animals 'potencialment perillosos' i ha desmentit que s'hagi produït una inspecció per part de la Generalitat.

Josep Castillo

Inspecció de la Generalitat no n'hi ha hagut cap. Això és una mentida. Això és aixecar un fals testimoni contra mi i contra els animals.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Castillo, que demana una reunió amb l'alcaldessa, també nega que el zoo no reuneixi els requisits acordats en el conveni amb l'Ajuntament. Considera que l'actuació del consistori respon a pressions del Consorci del Parc de Collserola pel fet que els terrenys es troben en zona forestal. Castillo, que ha cessat l'activitat, ha posat el cas en mans del seu advocat.

El procés de tancament controlat arribava al 2010 davant la dificultat de regular l'activitat de l'espai a causa de la seva situació i l'existència d'animals exòtics. De creuar-se aquests animals amb fauna autòctona es podrien donar lloc a 'hibridacions no desitjables i a la possible invasió del Parc Natural de Collserola', segons el decret municipal.

Falta d'entesa amb l'Ajuntament

Des de l'inici de l'espai, Josep Castillo i el consistori han mantingut enfrontaments per la no concessió de la llicència d'activitat fins arribar a instàncies judicials per demostrar la titularitat dels terrenys, que les dues parts es disputaven. A banda, l'Ajuntament, avalat pel govern i el Consorci del Parc de Collserola, sempre ha apuntat que la finca -ubicada a la urbanització de Sol i Aire- està situada en terreny forestal.

El zoo de Cal Castillo
Josep Castillo va començar a col·leccionar animals fa prop de 50 anys en una hectàrea de terrenys, al mig de Collserola. El nucli té una setantena d'animals d'11 espècies diferents, com emús, daines, burros catalans, cabres i porcs vietnamites. L'espai, en actiu des de fa 17 anys, oferia fins aquest diumenge visites guiades a escoles i diversos centres.