El Fons Social Valldoreix-Sant Cugat presta 218.000 euros durant el 2014

Els jubilats són un dels col·lectius que es beneficien del fons / Font: ACN

Societat

Publicat el 28/des/14 per Adrià Claramunt

El Fons Social Valldoreix-Sant Cugat ha concedit a través de microcrèdits sense interès 218.000 euros a 150 famílies durant el 2014, el que suposa un increment de l'11% dels diners prestats respecte l'any anterior. Enguany també s'han deixat en préstec a fons perdut 7.000 euros destinats a una quinzena persones jubilades i amb pensions baixes. El fons es va crear al 1998 i des d'aleshores ha prestat uns 2'6 milions d'euros.

Un dels responsable de l'entitat, Ramon Escamilla, ha explicat que la majoria de diners es presten a persones immigrades i que no són microcrèdits al consum. Escamilla destaca que aquests diners serveixen per pagar préstecs, tornar al seu país d'origen i obrir un petit negoci o comprar un tros de terra per conrear-la.

Ramon Escamilla

Són crèdits que no són al consum. Són per pagar prèstecs o per iniciar activitats econòmiques al seu país.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'entitat ressalta la importància que té que aquestes persones puguin accedir al crèdit sense interès per poder desenvolupar mitjans de subsistència lliure de càrregues i que són persones que normalment no tenen accés als crèdits bancaris.

Escamilla assegura també que la xifra de morositat segueix sent 'baixa', d'entre un 4 i un 5%, si es compara amb la que tenen els bancs que, diu, supera el 10%. Aquestes dades porten Escamilla a afirmar que les persones humils són 'les més honrades'.

Ramon Escamilla

La baixa morositat que tenim ens permet afirmar que les persones humils són les més honrades.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La majoria d'aquests préstecs es destinen a sufragar els deutes de l'arribada a la ciutat, pagar bitllets d'avió per visitar la família al país d'origen, fer front a les despeses de l'educació dels fills, despeses mèdiques, adequar l'habitatge i comprar eines de treball.

L'ajuda als jubilats, engegada l'any passat, pretén millorar les condicions de vida d'aquestes famílies amb petites reparacions o canvis com pot ser la transformació de les banyeres en dutxes o el canvi de la caldera de la calefacció. Sota aquesta modalitat, s'ha ajudat aquest 2014 a una quinzena de famílies amb la supervisió de l'Ajuntament.

L'entitat va néixer al 1998 de la mà de Maria Antònia Gili, que va reunir un grup de voluntaris per posar en marxa el servei de préstecs sense interessos per a persones que travessen dificultats econòmiques. La seu de l'entitat està ubicada a la Casa de Cultura i l'horari d'atenció és els dimarts de sis de la tarda a nou del vespre.