Sant Cugat conscienciarà la ciutadania sobre els efectes de la poliomielitis
Publicat el 6/oct/14 per Mikel Vilalta
Una taula rodona, la projecció d'un documental i una exposició fotogràfica sobre la poliomielitis són els actes que ha organitzat el municipi per commemorar el Dia Internacional sobre la malaltia, el 24 d'octubre. La iniciativa, impulsada des del Rotary Club, l'Ajuntament i la Taula de Persones amb Mobilitat Reduïda, té la intenció de conscienciar la ciutadania sobre els efectes que provoca la patologia i no descarta convertir-se en una activitat anual.
La poliomielitis és una malaltia infecciosa que pot causar paràlisi, tot i que des de fa anys hi ha vacunes que permeten prevenir-la. Sant Cugat se suma al Dia Internacional de la patologia amb tres activitats. La primera és una exposició fotogràfica que tindrà lloc a la Casa de Cultura del 14 d'octubre al 15 de novembre. Titulada 'Memòries ferides, cossos rebel·lats: itineraris contra l'oblit', la mostra recull diverses fotografies del santcugatenc Bernat Millet, que ha retratat diverses persones afectades per la patologia.
Les altres dues tindran lloc el mateix dia, el 23 d'octubre, al Casal TorreBlanca, i estan organitzades amb la col·laboració del Rotary Club i la seva secció de joves, Rotaract. Primer es projectarà el documental 'La pòlio: crònica d'una negligència', de Montse Armengou, i després arrencarà una taula rodona amb experts sobre la patologia i també diversos afectats. Per la responsable de Rotaract, Sílvia Urbano, l'objectiu d'aquestes propostes és sensibilitzar els veïns de la ciutat sobre una malaltia que no és gaire coneguda.
Sílvia Urbano
La gent ha sentit a parlar de la poliomielitis, però ara és hora de conèixer com va sorgir, si es cura, etc.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
De fet, el documental recorda que entre el 1956 i el 1963 més de 14.000 persones van contraure la patologia. D'aquestes, unes 2.000 van morir i la resta van quedar amb greus seqüeles durant la resta de la vida. La peça assegura que aquest incident es podria haver evitat si les autoritats franquistes haguessin dut a terme una campanya de vacunació massiva, com van fer altres països europeus. En aquest sentit, la tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, s'ha mostrat convençuda que les propostes faran remoure consciències i que és un bon exemple de la necessitat 'de mirar al futur sense oblidar els errors del passat'.
Susanna Pellicer
Crec que tant l'exposició com el documental remouran consciències. Hem de mirar al futur però tenint en compte els errors del passat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pellicer no ha descartat que aquesta proposta repeteixi en els propers anys. En els darrers 25 anys, els casos de poliomielitis s'han reduït en un 99%, tot i que encara hi ha persones que es contagien, especialment entre els menors de cinc anys. Segons algunes previsions mèdiques, la malaltia es podria eradicar cap al 2017.