L'Ajuntament vol deixar sense efecte l'exigència de fiança en el 'cas Aymerich'

Els terrenys afectats per la resolució del jutjat estan situats a l'entorn de la farmacèutica a Can Mates / Foto: Boehringer Ingelheim

Política

Publicat el 11/feb/14 per J Cañamares / S González

L'Ajuntament ha presentat un recurs contra la decisió del jutjat d'instrucció número 4 de Rubí de declarar l'administració responsable civil subsidiària de 5'5 milions en la causa oberta per la reparcel·lació d'uns terrenys a Can Mates. El consistori demana deixar sense efecte l'exigència de fiança ja que, diu, 'no es pot determinar l'existència' de prejudicis econòmics ni la seva quantificació. El jutjat exposa que l'exalcalde Joan Aymerich va cometre presumptament irregularitats urbanístiques per afavorir l'arribada de Boehringer a la zona de Can Mates.

Una setmana després que la jutgessa que instrueix el cas declarés el consistori responsable civil subsidiari en la causa oberta per presumptes irregularitats urbanístiques a Can Mates, l'Ajuntament ha emès un comunicat on anuncia un recurs contra la decisió. Sense perjudici del plantejament inicial de les defenses dels imputats -l'exalcalde Joan Aymerich i quatre càrrecs del seu equip de govern-, el consistori exposa que actualment 'resulta impossible' certificar els suposats prejudicis econòmics, ni tampoc la seva quantificació.

L'administració sosté que el càlcul pericial, que valora prejudicis per valor de 5'5 milions, prové d'una reparcel·lació aprovada el 1994 ja sense efecte, diu, per la posterior substitució d'una reparcel·lació al 2001. En aquest sentit, el recurs del consistori conclou que per determinar l'existència de prejudicis cal establir si en l'última operació 'es van corregir o no els possibles errors'.

Per tot això, l'Ajuntament demana deixar sense efecte l'exigència de fiança en el recurs, que també corregeix els càlculs de la magistrada xifrant en 4.127.000 euros les possibles responsabilitats civils. Per validar la petició, el consistori es remet a la Llei d'Hisendes Locals que estipula que els tribunals, jutges i autoritats administratives no poden exigir fiances als ens locals, tret que es tracti de patrimoni no afectat per un ús o servei públic. La llei fixa que els béns patrimonials quedaran afectats al pagament només si es determina en sentència ferma la responsabilitat municipal.

Els fets es remunten al conveni de compravenda i permuta signat entre l'Ajuntament i Boehringer el 1993, que segons la jutgessa va ser ratificat de manera arbitrària en no comptar amb la publicitat registral i ignorant 'absolutament', diu, els drets d'altres propietaris, entre els quals es troba un veí que es va querellar contra el consistori.