El tipus impositiu de l'IBI es redueix, però es preveu un increment del 5% als rebuts

Brugarolas, durant la presentació de les ordenances

Política

Publicat el 17/oct/11 per Josep Gimeno

El tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI) passarà del 0'52 al 0'505 per apaivagar l'increment de la revisió cadastral. Tot i aquest descens, l'equip de govern calcula que el rebut per aquest tribut creixerà un 5% de mitjana, una xifra per sobre de l'IPC. La tarifació social dels preus públics es determinarà en una junta de govern i queda exclosa de l'aprovació de les ordenances fiscals.

La reducció del tipus impositiu de l'IBI pretén suavitzar l'actualització del valor cadastral que es farà fins al 2015, però, tot i això, suposarà un increment del pagament a la majoria de santcugatencs. En aquest sentit, el principal tribut municipal suposarà un ingrés de 44 milions d'euros a les arques municipals, dos milions més que l'exercici anterior. Això sí, es mantenen les bonificacions establertes per a famílies nombroses i s'analitzarà com ajudar les monoparentals i gent gran. El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugaloras, resumeix el sentit del tipus impositiu.

Carles Brugarolas

La voluntat és suavitzar l'impacte de les revisions cadastrals.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Les taxes patiran un increment del 3'8%, per sobre de les actuals previsions de l'IPC, que se situen al 3'2. Segons Brugarolas, aquest augment té com a objectiu apropar les taxes al cost del servei. L'impost de vehicles recull simplificacions per bonificar vehicles històrics i respectuosos amb el medi ambient. A l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, popularment conegut com a plusvàlua, es farà recíproca la bonificació per transmissions de pares a fills per defunció i no només de pares a fills com fins ara.

En paral·lel, es crea una nova taxa pel cost i el manteniment del servei de clavegueram. S'inclourà en el rebut de l'aigua i gravarà en funció del consum. El cost mitjà de la taxa serà de 17 euros al trimestre, entrarà en vigència a mitjans d'abril i comportarà tres milions d'euros a les arques municipals, segons càlculs de l'àrea d'Economia. Brugarolas explica per què neix aquesta taxa.

Carles Brugarolas

Aquesta taxa és freqüent a la resta de municipis. Cal una relació entre el clavegueram i la necessitat de prevenció i correcció del servei.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




També es creen dues noves taxes: una per a les empreses de transport d'energia elèctrica i una per a grans espectacles públics i per a grans transports de circulació pel centre de la ciutat. Es deroguen les taxes d'expedició d'autorització sanitària i de tramitació d'informes comercials.

La tarifació social per als preus públics, és a dir, el pagament de serveis segons el nivell de renda, quedarà establert a partir d'una junta de govern i no en aquestes ordenances. Segons Brugarolas, les àrees de Serveis Socials i Economia ja treballen en aquest sentit i hi haurà contactes amb l'oposició per arribar a un consens.

En la presentació de les ordenances, Brugarolas ha denunciat que en els cinc anys vinents l'Ajuntament haurà de retornar més de quatre milions d'euros a causa dels càlculs erronis del govern espanyol en relació amb la Participació dels Ingressos de l'Estat per part dels municipis. Això implica que els hauran d'imputar en els propers pressupostos com a retorn de l'excés d'aportació rebuda.