ICV lamenta que Can Monmany encara no sigui de propietat pública
Els regidors ecosocialistes Xavier Boix i Joan Calderon durant la roda de premsa
PolíticaPublicat el 10/mar/10 per Cristina Solias
ICV-EUiA reclama a l'equip de govern que doni explicacions sobre la propietat de la finca de Can Monmany, a Valldoreix, i sobre la incorporació d'aquest sector al patrimoni públic. Quatre anys després de la signatura d'un conveni entre els propietaris de la finca, l'Ajuntament i l'EMD per evitar la ubicació a Can Monmany d'un centre de rehabilitació, els ecosocialistes lamenten que l'equip de govern no hagi informat l'oposició sobre l'adquisició de les 27 parcel·les privades de la finca per part de la societat ERIDE i adverteix de les possibles conseqüències econòmiques i jurídiques que podria comportar haver vulnerat el conveni signat inicialment amb la propietat.
Els ecosocialistes adverteixen que amb la signatura del conveni la societat santcugatenca ERIDE obtenia una sèrie de contrapartides que encara no s'han satisfet i que poden suposar una càrrega per a la ciutat si l'empresa decideix executar els seus drets patrimonials. A més, ICV-EUiA lamenta que l'oposició desconegués la nova propietat de la finca durant la tramitació de l'operació urbanística de Can Monmany, que va servir per resoldre les cases fora d'ordenació de la Floresta i Valldoreix.
Xavier Boix és regidor d'ICV-EUiA.
Xavier Boix
Estem preocupats per les repercussions que pot tenir el fet que Can Monmany encara no sigui propietat municipal i que s'hagi contravingut el conveni signat l'any 2006 amb la propietat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'operació urbanística de Can Monmany generava 33 parcel·les edificables adjacents a la finca, sis de les quals formaven part del patrimoni públic i les 27 restants eren propietat de la família Gassó, que posteriorment les va traspassar a ERIDE. El conveni que van signar l'Ajuntament i l'EMD amb els propietaris dels terrenys comportava la reconversió del sòl de les parcel·les de forestal a residencial. Les difícils condicions i comunicacions dels terrenys per ser edificables van fer que l'Ajuntament reubiqués el sostre edificable dels terrenys municipals on s'havia de construir habitatge públic, però no les 27 parcel·les privades.
L'empresa va reaccionar amb la presentació d'unes al·legacions en les quals demanava la reubicació de les 27 parcel·les o l'import del valor dels terrenys, que s'elevava a més de 14 milions d'euros. Els ecosocialistes afirmen que l'Ajuntament no només va desestimar les dues opcions, sinó que va optar per una expropiació forçosa de la finca privada, tràmit que va ser aprovat per tots els membres del ple, segons ICV, perquè desconeixien que la nova propietat, ERIDE, no tenia constància d'aquesta operació.
A més, ICV-EUiA considera que l'incompliment d'aquests tràmits pot arrossegar altres expedients que en depenen, com és el cas del Modificació del Pla General Metropolità (PGM) en què es va utilitzar part dels terrenys de Can Monmany per legalitzar habitatges fora d'ordenació de la Floresta i les Planes.
Segons els ecosocialistes, Promusa va deixar sobre la taula la compra de les parcel·les privades ara fa un any perquè es pretenia fer sense coneixement de l'EMD de Valldoreix, que gestiona els terrenys conjuntament amb l'Ajuntament. Escoltem Boix.
Xavier Boix
Fa uns mesos, Promusa va plantejar la compra de les parcel·les privades, però aquesta operació es va quedar sobre la taula perquè es volia fer sense el coneixement de l'EMD.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El PSC també va exigir explicacions sobre aquesta operació urbanística la setmana passada en roda de premsa. Els socialistes van demanar la requalificació dels terrenys per convertir-los en zona verda.