L'IBI es rebaixarà fins al 0,58% a les ordenances fiscals del 2009

Imatge de la presentació de l'acord entre CiU i ERC

Política

Publicat el 21/oct/08 per Anna Bernadó

L'Impost sobre Béns Immobles (IBI) es rebaixarà dues centèsimes l'any vinent, del 0,60% fins arribar al 0,58%. Les tarifes s'incrementaran un 4,6% a causa de l'augment interanual de l'IPC, però no s'incrementarà cap impost i es crearan noves bonificacions en l'IBI. Així es recull a les ordenances fiscals del 2009, fruit d'un acord entre CiU i ERC, que han superat l'aprovació inicial al ple d'aquest dilluns amb els vots a favor de les dues formacions i els vots contraris de la resta de partits.

La bonificació de l'IBI per a les famílies nombroses s'incrementa d'un 35% a un 40%, però es manté el topall màxim de 350 euros, una mesura que el tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, considera que beneficiarà les famílies amb valors cadastrals baixos.

A més, els dos grups que han acordat les ordenances es comprometen a demanar formalment als grups parlamentaris del congrés dels diputats espanyol que s'ampliïn els criteris de família nombrosa i que es tinguin en compte altres tipus d'unitats de convivència, com les famílies monoparentals i les múltiples, amb bessons d'entre zero a tres anys.

Joly assegura que amb la rebaixa de l'IBI no es traslladarà la crisi a la fiscalitat i es garantirà l'equilibri amb els increments dels valors cadastrals.

Jordi Joly

Inicialment volíem mantenir l'IBI al 0,60% però el baixarem fins al 0,58%.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





L'acord entre CiU i ERC inclou bàsicament dues iniciatives dels republicans. La primera consisteix en el fet que l'Ajuntament subvencionarà el 50% de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) a les vídues, vidus i pensionistes amb ingressos inferiors als 7.000 euros. En la segona, el govern municipal es compromet a estudiar dues propostes d'ERC: la implantació de la zona verda d'aparcament a la ciutat i la creació d'un carnet jove cultural.

Escoltem el portaveu d'ERC, Raül Grangé.


Raül Grangé

La zona verda garanteix que els veïns de la zona puguin aparcar amb un preu mensual baix.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





A banda de les propostes acordades amb ERC, en les ordenances de l'any que ve també hi ha dues bonificacions noves. La primera és una bonificació del 95% de la quota de l'impost de béns rústics de les cooperatives agràries i d'explotació de la terra. La segona és una bonificació del 50% en l'IBI per als habitatges de protecció oficial de lloguer per a joves i gent gran.

També s'ampliarà la bonificació màxima fins al 100% als vehicles de tracció mecànica que quedin catalogats com a històrics amb una antiguitat de més de 25 anys. A més, l'equip de govern s'ha compromés a bonificar fins un 20% de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) a les empreses que tinguin un pla de transport propi per als treballadors, fins arribar al 50% del cost anual d'aquest servei.