El govern recuperarà el 0,7% del pressupost en cooperació al 2025

Al llarg de l'any, el govern ha abonat 250.000 euros a entitats en convenis i accions de sensibilització


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu amb membres d'entitats adherides a la Xarxa Solidària de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu amb membres d'entitats adherides a la Xarxa Solidària de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La partida de cooperació de l'esborrany del nou pressupost recuperarà el 0,7% solidari i, amb 917.000 euros, eixugarà parcialment la retallada d'enguany (68.000 euros). Una reducció del 90% denunciada per la Xarxa Solidària Sant Cugat, que aquest dilluns ha arribat al ple amb una moció dels partits d'esquerra a l'oposició. Tots han reprovat que el govern trenqués aquest 2024 el compromís de destinar el 0,7% dels ingressos ordinaris a cooperació i han reclamat una modificació urgent del pressupost. Junts i ERC han rebutjat la proposta, tot i estar-hi d'acord, al·legant l'actual conjuntura econòmica. Tot i el dèficit, al llarg de l'any el govern ha pagat 250.000 euros a entitats en concepte de convenis i accions de sensibilització sense arribar al percentatge solidari.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

La llarga ombra del dèficit

El govern, i el mateix alcalde, s'han esgargamellat de nou per explicar el perquè de les retallades aquest 2024. Un motiu que té darrere 20 milions de dèficit financer.

Quan la Xarxa Solidària va fer pública la situació a l'abril, la regidora Aristoy, en una entrevista a Cugat Mèdia, s'alineava amb el disgust col·lectiu i remarcava la intenció del govern de revertir la situació al més aviat possible. Això, però, no arribarà fins al pressupost de 2025, segons l'esborrany que treballa l'Ajuntament. Ho ha avançat al ple la regidora delegada de l'àmbit, Esther Madrona, que també ha apuntat que al llarg d'aquest any "s'han pagat 250.000 euros a entitats". Ha estat en concepte de convenis i accions de sensibilització a través de diverses modificacions pressupostàries, ha confirmat aquest mitjà, sense assolir el 0,7%.

Ja de cara a l'esborrany del nou pressupost, Cugat Mèdia ha sabut que el primer document de treball garanteix el 0,7% corresponent al 2025 més un terç del 0'7% del 2024. La quantitat de 917.000 euros és la que haurien acordat les àrees d'Economia i Drets Socials per comprometre's amb el percentatge solidari.

Polaritat d'opinions de l'oposició

Especialment bel·ligerant s'ha mostrat el PSC amb "l'incompliment flagrant" del govern, quan tant Junts com ERC incloïen l'1% solidari en els programes electorals. Per a Pilar Gorina, la retallada és una mostra del "desinterès total" de l'Ajuntament en temes solidaris.

L'1% ha passat al 100% en el capítols de retrets. ECP ha qualificat de "manca de respecte a les entitats" els ajustos econòmics del govern "quan després es postulen a favor de commemorar el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans".

La CUP ha volgut incidir en la feina que porta fent la Xarxa Solidària des de fa 34 anys i en situar els drets socials i humans com una "política social en sí mateixa". "Cada euro en cooperació cal mantenir-lo i reforçar-lo", ha dit Ariadna Sierra. De la seva banda, la portaveu de la Xarxa Solidària, Mireia Trias, ha rubricat que una aportació digna solidària només suposa 50 cèntims per ciutadà.

Amb matisos, Vox i el PP han brandat l'espasa de destinar ajuda, prioritàriament, als veïns de Sant Cugat enfront les despeses en cooperació. Mentre el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, sostenia que a l'Ajuntament no li pertoca sufragar la cooperació internacional; la regidora del PP, Estrella Salanova, exposava que donat el dèficit econòmic "ara hi ha altres prioritats". Ambdós partits han culpat el PSC i la CUP de les retallades com a responsables del govern anterior. Vox ha votat en contra de la moció i el PP s'hi ha abstingut.

El text de la moció també demanava, amb caràcter d'urgència, convocar les subvencions en cooperació i la signatura de convenis.








Mireia Trias

Batallem un 0,7 % del pressupost és una quantitat molt petita que no creiem faci trontollar cap altra partida.

Esther Madrona

Tenim garantida una quantitat de 917.000 euros al pressupost de 2025 i tenim pendents regularitzar les quantitats pendents d'anys anteriors.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.