L'equip de govern defensa que manté la 'pressió fiscal' tot i l'increment de l'IBI

Cap grup de l'oposició ha votat a favor de la proposta del govern d'ordenances fiscals de Sant Cugat per a l'any vinent


Temes relacionats

Tot el que has de saber de la nova taxa de residus que es comença a cobrar el 2025 (21/oct/24)


  • Comparteix:

Imatge del ple d'aquest dilluns / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del ple d'aquest dilluns / Foto: Cugat Mèdia

L'equip de govern es manté i assegura que la seva proposta d'ordenances fiscals no suposarà un increment de la 'pressió fiscal'. El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, defensa que es tracta d'una 'actualització' en la mateixa línia que la inflació; tot i que es preveu un increment del tipus impositiu de l'IBI del 2,6%, així com una nova taxa de recollida i transport dels residus. Mentre que el PP i Vox critiquen aquest augment, la resta de grups celebren incrementar els recursos de l'Ajuntament per afavorir la redistribució, però veuen que es poden aplicar millores en aquesta nova taxa. Per un motiu o un altre, cap dels grups municipals ha donat el seu vot favorable a la proposta, que s'ha aprovat amb el suport de l'equip de govern. Mentre que el PSC, la CUP i En Comú Podem (ECP) s'hi han abstingut; el PP i Vox hi han votat en contra. Ara, s'obre el període d'al·legacions a les modificacions efectuades, un tràmit al qual ja han anunciat que s'acolliran alguns dels grups municipals.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DEL PLE

"No hi haurà pèrdua de poder adquisitiu", ha insistit una vegada més Brugarolas, com ja ho va fer a la tertúlia de Cugat Mèdia. I és que l'equip de govern es va comprometre a no apujar la pressió fiscal durant el mandat. En aquest sentit, ha recordat Brugarolas durant el ple municipal, aquest any es van congelar les taxes i impostos, mentre que la previsió per a l'any vinent és l'augment de l'IBI en un 2,62%.

El motiu, ha concretat el tinent d'alcaldia d'Economia, és que la situació econòmica ha millorat.

L'altra gran novetat per al 2025 és la incorporació d'una taxa nova de recollida i transport de residus que ha de sufragar el 100% del cost d'aquest servei. S'incorpora en aplicació d'una directiva europea i s'aplicarà per trams en funció del valor cadastral dels immobles. Tot i així, l'equip de govern es mostra obert a incorporar canvis de cara al futur, per exemple, pel que fa a les bonificacions.



Posicionament de l'oposició


PSC
Els socialistes han celebrat l'increment de l'IBI, que consideren "necessari" per tenir més recursos i evitar retallades. La portaveu del PSC, Elena Vila, però, ha recordat que això és "augmentar la pressió fiscal" i ha lamentat que "es facin promeses que no es poden complir". És per això que Vila, partidària d'actualitzar la base fiscal, ha demanat transparència i pedagogia a l'equip de govern, especialment pel que fa a la nova taxa de residus.

PP
El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha estat un dels més crítics amb la proposta d'ordenances fiscals. "S'apujaran els impostos a Sant Cugat", ha contradit Benejam al tinent d'alcaldia, al qual ha retret la manca de sensibilitat que els porta a incrementar l'IBI al mateix moment que s'implanta una taxa nova.

De fet, el popular considera, a més, que s'hauria de buscar una altra fórmula per a aquesta taxa, no simplement la vinculada al valor cadastral.

CUP
Per la CUP, la nova taxa també té marge de millora. El portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha emplaçat a fer-ne modificacions per afavorir la progressivitat de la taxa una vegada estigui enllestida la nova licitació del servei.

Tot i així, Simarro ha recordat al govern municipal les situacions de vulnerabilitat que existeixen al municipi i ha lamentat que no s'estiguin fent polítiques per corregir les desigualtats.

Vox
Si l'any passat Vox va donar suport a la congelació de les ordenances fiscals, aquest any hi ha votat en contra. I és que el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, ha qualificat la proposta del govern municipal "d'infern fiscal", ja que considera que s'està apujant la pressió fiscal en un moment complicat per a les famílies i que cal abaixar els impostos quan s'incrementa la inflació. De la mateixa manera, també rebutja la nova taxa de residus, que veu "injusta", ja que considera que el valor cadastral no és un bon indicador i no recull el concepte de "qui contamina que pagui".

En Comú Podem
Des d'En Comú Podem s'hi han abstingut i ja han anunciat la presentació d'al·legacions a les ordenances fiscals per incorporar, entre d'altres aspectes, una recàrrega en l'IBI de pisos buits. També són partidaris, ha explicat la regidora Aina Balada, d'una revisió de la ponència cadastral. Tot plegat, amb l'objectiu que "qui més té més pagui" i poder prestar els serveis públics. En aquest sentit, s'han veuen amb bon ulls la proposta de l'equip de govern d'incrementar l'IBI en termes similars a l'IPC sempre que sigui per garantir els programes socials.

Pel que fa a la taxa de residus, consideren que es pot buscar una aplicació més justa no només vinculada al valor cadastral.



Carles Brugarolas

L'IBI el pugem igual que la inflació. Per tant, no hi ha ni guany ni pèrdua de poder adquisitiu mitjà ni a la societat ni a l'Ajuntament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.