Artur Mas identifica els principals reptes d'Europa per als pròxims anys
L'expresident de la Generalitat ha dut a terme una conferència organitzada pels Amics de la UNESCO de Sant Cugat - Valldoreix
Conferència d'Artur Mas sobre els reptes d'Europa / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 25/set/24 per Guillem Andres
Artur Mas ha sigut contundent en afirmar que Europa és el millor territori on néixer i créixer pel model de convivència, cohesió i benestar social que té. Així ho ha afirmat aquest dimecres en una conferència organitzada pels Amics de la UNESCO de Sant Cugat - Valldoreix a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Tot i això, ha marcat que el continent té diversos reptes en el futur per a poder sostenir aquest model. L'expresident de la Generalitat ho ha dividit en quatre línies: preservació del benestar europeu, evolució demogràfica, model econòmic i política interna.
Respecte a la primera línia, Mas ha assegurat que només en un segle, un ciutadà europeu ha aconseguit un benestar impensable fa 100 anys i que actualment "el repte és com es preserva això en un món globalitzat on tothom competeix contra tothom i en una Europa que està perdent gas pel que fa a desenvolupament". Així, ha manifestat que s'han de prendre decisions impopulars "per suprimir allò que no és essencial a canvi de mantenir allò que és primordial". En aquest aspecte ha posat l'exemple de l'ampliació de l'edat de jubilació.
També ha posat en relleu el repte de l'evolució demogràfica, davant d'una Europa que es preveu que perdi pes en el percentatge de població mundial. "La natalitat va avall, l'esperança de vida va amunt, la immigració va amunt i això canvia els mapes polítics de com s'estructura la població", ha sostingut, alhora que ha explicat que aquest fet fa augmentar l'extrema dreta.
L'expresident també ha dit que Europa ha d'invertir 800 mil milions d'euros cada any en polítiques d'innovació, polítiques energètiques i en defensa, i que per pagar-ho, "els europeus s'han d'endeutar de manera conjunta". Finalment, ha valorat que "El bon futur d'Europa ha de ser cap a l'Europa federal, sinó no serem res en el món".
La situació catalana
En el torn de preguntes, també s'ha posicionat sobre la situació política catalana, en què ha manifestat que els polítics han de saber identificar el bé comú. "Primer hi ha un país, un projecte, un partit i en darrer terme hi és la persona". Així, ha deixat caure que quan s'altera aquest ordre, hi ha conseqüències. Respecte al procés, ha afegit que "el repte era de tant magnitud, que ens han fet veure els límits de l'ambició", sobre el qual ha conclòs que cal extreure'n les lliçons.
DECLARACIONS
Artur Mas
Per preservar això que tenim, que és l'estat del benestar s'han de fer dues coses. S'han de prendre decisions que a vegades no són fàcils perquè no són del tot populars per suprimir allò que no és essencial a canvi de preservar allò que és primordial, i les economies europees han de créixer més.
Your browser doesn’t support HTML5 audio